Ben jij een gescheiden ouder en wil je graag met jouw kind(eren) op vakantie naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat je hiervoor in de meeste gevallen de toestemming van jouw ex nodig hebt. Toestemming van de ex is nodig als de ex ook gezag heeft.

Toestemmingsformulier

Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen en vindt de ex het geen probleem dat je de kinderen meeneemt naar het buitenland? Dan kunnen jullie samen een toestemmingsformulier invullen. Het formulier dat je nodig staat op de website van Rijksoverheid om te downloaden en heet: Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland.

Zorg ervoor dat jullie dit formulier beide invullen en ondertekenen. Heb je een ondertekend formulier? Dan kun je met een gerust hart je koffers gaan pakken en met de kinderen op vakantie. Zolang je het getekende formulier en een kopie van het paspoort of ID-bewijs van de ex paraat hebt, is alles in orde en zal je geen problemen krijgen aan de grens of bij de douane.

Bekijk onze video:

Als gescheiden ouder met je kind op vakantie naar het buitenland!

Wat moet je doen als je met jouw kind(eren) op vakantie wilt naar het buiteland, maar gescheiden bent. In onze video leggen we jou precies uit welke stappen je moet ondernemen.

 

Vervangende toestemming

Wil de ex geen toestemming geven, dan wordt het een stuk lastiger. Wil je toch graag met de kinderen op vakantie naar het buitenland, dan kun je hiervoor naar de rechter stappen. In een kort geding vraag je de rechter om in plaats van jouw ex toestemming te geven om toch op vakantie te gaan. Dit heet vervangende toestemming. De rechter bekijkt de situatie, waarbij de ex ook de kans krijgt om aan te geven waarom hij/zij niet wil dat jij met de kinderen naar het buitenland vertrekt. Uiteindelijk is het de rechter die bepaalt of jouw vakantie door kan gaan of niet. Geeft de rechter jou toestemming om te gaan, dan kan de ex hier niets meer tegenin brengen.

Hoe vraag je vervangende toestemming aan de rechter?

Om vervangende toestemming te vragen heb je een advocaat nodig. De advocaat zal jouw zaak direct oppakken, waarbij de zitting zo snel mogelijk wordt ingepland. Dit brengt wel kosten met zich mee. Zo zal je de advocaat moeten betalen en krijg je ook te maken met griffierecht. De advocaat zal altijd bekijken of je misschien in aanmerking kunt komen voor een toevoeging. In dat geval betaalt de overheid de advocaatkosten en betaal je zelf alleen een eigen bijdrage. Heb jij hulp nodig bij het regelen van de vervangende toestemming of wil je weten wat dit in totaal ongeveer zal gaan kosten? Neem dan gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Zij weten precies welke advocaat bij jou in de buurt je hier het beste bij kan helpen en kunnen je meer informatie geven.