“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Co-ouderschap steeds populairder bij gescheiden ouders

03 jan, 2018 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Van alle ouders die gaan scheiden kiest zo’n 27 procent voor een co-ouderschap. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit onderzoek blijkt dat het voor veel kinderen makkelijker is om de scheiding te accepteren als de ouders voor een co-ouderschap kiezen.

Co-ouderschap

Bij een co-ouderschap zijn de kinderen na de scheiding ongeveer net zoveel bij moeder als bij vader. De omgang wordt dus gelijk verdeeld. Veel stellen die voor co-ouderschap kiezen zijn hier erg tevreden over. In 80 procent van de gevallen hield het co-ouderschap ook twee jaar na de scheiding nog steeds stand.

Voor de kinderen

Veel stellen kiezen een co-ouderschap omwille van de kinderen. Voor veel kinderen is dit ook wel prettig. Ze blijven veel contact houden met beide ouders. Doordat zij beide ouders ongeveer evenveel zien hebben zij niet het idee dat zij moeten kiezen en is er geen sprake van een loyaliteitsconflict. Toch kan het voor sommige kinderen ook juist verwarrend werken. Als papa en mama nog zo goed met elkaar omgaan, waarom komen ze dan niet meer samen? Daarnaast is voor sommige kinderen co-ouderschap ook gewoon niet prettig. Zij vinden het fijner om een stabiele basis te hebben en zo nu en dan naar de andere ouder te gaan. Ieder kind heeft andere behoeftes, ook op dit gebied.

Hoger opgeleid

Bij co-ouderschap moet je als ouders veel met elkaar overleggen. Dit lukt dan ook alleen als de verstandhouding goed blijft. De meeste ouders die hiervoor kiezen zijn dan ook op een goede manier uit elkaar gegaan en hebben in goed overleg deze omgangsregeling afgesproken. Opvallend is ook dat het voornamelijk hoger opgeleide ouders zijn die voor een co-ouderschap kiezen.

Veranderingen

Een co-ouderschap is wel een stuk minder stabiel dan de meeste andere omgangsregelingen. Je hebt nu met twee gezinssituaties te maken en hier kunnen dingen in veranderen. Stel dat een van de partners gaat verhuizen naar een andere stad. Dit kan nogal wat problemen te weeg brengen, want kan deze ouder de kinderen dan nog wel naar school brengen? En hoe zit het met de voetbaltraining? Hierdoor zie je vaak dat een co-ouderschap uiteindelijk toch wordt aangepast naar een andere regeling. Meestal gebeurt dit als er een nieuwe partner in beeld komt.

Meer weten over een co-ouderschap? Op deze pagina lees je er alles over!