“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Welk ritme is het beste bij co-ouderschap?

25 jan, 2024
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Bij een scheiding wil je het beste voor je kinderen. De omgangsregeling is een regeling waar de kinderen veel van merken. Maar waar doe je goed aan? Kies je voor co-ouderschap of niet? En wat is het beste ritme als je voor  co-ouderschap kiest?

Welke vorm van co-ouderschap?

Voor kinderen is het prettig en wenselijk dat zij hun beide ouders regelmatig zien. Daarom is het fijn wanneer er een evenredige verdeling is bij co-ouderschap. Dit betekent dat de kinderen bij beide ouders evenveel zijn. Maar wat het beste is voor de kinderen, verschilt per kind, leeftijd en situatie. Het is de kunst te kijken welk ritme het beste past in jullie situatie.

Inspraak van de kinderen

Bij co-ouderschap is het belangrijk om mee te wegen waar de kinderen behoefte aan hebben. Uiteraard moet deze wens ook passen in jullie schema’s. Als de kinderen oud genoeg zijn kunnen zij zelf aangeven wat zij prettig zouden vinden. Toch zal je altijd moeten kijken of dit in de praktijk ook goed werkt. Vooraf weet je nooit direct hoe de uitvoering zal zijn. Het is daarom goed om altijd in goed overleg te blijven met elkaar als ex-partners en als ouders met kinderen.

Duidelijke afspraken

Welke vorm je ook kiest bespreek de situatie goed door. Stel je kiest ervoor om week op, week af te doen, mogen de kinderen dan tussentijds wel langs bij de andere ouder of mag de andere ouder tussendoor lanskomen? Het is belangrijk om hier op voorhand duidelijke afspraken over te maken.

Stel een proefperiode in

Zijn er duidelijke afspraken gemaakt, dan kun je een proefperiode met elkaar afspreken. Overleg met de ex en je kinderen om deze afspraken twee maanden lang uit te proberen. Iedereen heeft dan de tijd om te ervaren hoe het is voor henzelf. Hierbij is het vooral belangrijk om naar de kinderen toe goed uit te leggen dat er dus ook een mogelijkheid bestaat dat de omgang anders wordt. Iedereen moet zich tenslotte goed voelen bij deze verdeling.

Ervaring van kinderen

Als de omgangsregeling eenmaal duidelijk is, is er een grote kans dat de kinderen je gaan missen, en andersom. Bespreek wat haalbaar is voor beide partijen. Misschien kunnen jullie tussendoor bellen met elkaar of kan je langsgaan. Voor iedereen zal het wennen zijn. Als ouders is het natuurlijk belangrijk dat jullie je goed voelen bij de omgangsregeling. Probeer echter het belang van de kinderen voorop te zetten. Vind jij het vervelend als er gebeld wordt met de ex-partner? Maar zie je dat je kind daar rust van krijgt? Dan is het verstandig om je eigen gevoel opzij te zetten.

RRR – Rust, reinheid en regelmaat

Vanaf de geboorte af aan wordt er veel gesproken over de drie ‘R’s: rust, reinheid en regelmaat. De drie r’s zouden bijdragen aan duidelijkheid en rust binnen het gezin. Bij co-ouderschap geldt hetzelfde. Rust, regelmaat, duidelijke afspraken: de kinderen weten waar ze aan toe zijn en dat brengt rust.

Blijf in gesprek, neem de tijd

Neem de tijd voor co-ouderschap. Zoals je leest zitten aan elke situatie voor- en nadelen. Kijk wat goed voor jullie voelt en houd het bespreekbaar, zeker in het begin. Je kunt ook eens kijken hoe andere gescheiden gezinnen het verdelen en wat hun ervaringen daarin zijn. Maar onthoud ook dan, het ligt altijd aan je eigen gevoel en ieder kind is anders. Als de kinderen aangeven ergens mee te zitten, sta er dan voor open om in gesprek te gaan en eventuele andere opties te bespreken met elkaar.