“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Wist je dat het meestal de vrouw is die het initiatief neemt om te gaan scheiden? Dit blijkt uit een onderzoek in Amerika. Maar ook in Nederland is het vaak de vrouw die de eerste stap zet. In 70 procent van de gevallen is het de vrouw die als eerste aangeeft te willen scheiden. Hoe komt dit?

Voordelen huwelijk

Het grote verschil tussen mannen en vrouwen is dat er voor de vrouw vaak minder voordelen zijn binnen het huwelijk dan voor de man. De vrouw is toch altijd nog vaak degene die het huishouden doet en voor de kinderen zorgt. Ook is het vaak de vrouw die de sociale contacten onderhoudt. Bij al deze belangrijke zaken heeft zij haar man eigenlijk niet nodig. De man daarentegen zal er flink aan moeten wennen als hij voor de kinderen moet gaan zorgen en zelf zijn huishouden moet gaan doen. Hierdoor is de drempel om te gaan scheiden voor vrouwen wellicht lager dan voor mannen. Mannen hebben simpelweg meer te verliezen. Daarnaast kan een vrouw hierdoor ook het gevoel krijgen dat ze wordt uitgebuit. Zij werkt en regelt thuis alles. Er is vaak geen eerlijke verdeling van de taken. Dit zorgt voor een gevoel van ongelijkheid en oneerlijkheid. Dit kan vervolgens weer een reden zijn om te gaan scheiden.

Emotionele steun

Vrouwen kunnen vaak beter met hun emoties omgaan met mannen. Zij hebben geleerd deze emoties te delen met anderen en te verwerken. Voor mannen is dit vaak een stuk moeilijker. Voor veel mannen is hun vrouw hun emotionele steun en toeverlaat. Zij is vaak de enige bij wie zij hun emoties kunnen laten zien. Dit is voor veel mannen erg belangrijk. Vrouwen daarentegen delen hun emoties vaak net zo makkelijk met vriendinnen of familieleden. Ook hier hebben de mannen de vrouwen weer harder nodig dan andersom.

Slecht gedrag

Een andere reden waarom vrouwen vaker het initiatief nemen tot een scheiding dan mannen is dat zij slecht gedrag minder goed kunnen tolereren. Is een man te jaloers of wil hij teveel controle over de vrouw uitoefenen, dan zullen de meeste vrouwen dit niet lang accepteren. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld vreemdgaan. Hoewel zowel mannen als vrouwen evenveel de neiging hebben om vreemd te gaan, zijn vrouwen hierbij wat minder vergevingsgezind dan hun partner. Daarnaast hebben vrouwen die vreemdgaan ook eerder de neiging zich te gaan hechten aan hun nieuwe partner, waardoor een scheiding op de loer ligt.

Ben jij gescheiden? Wie was bij jullie degene die het initiatief heeft genomen. Was dat de vrouw of de man. Wij zijn erg benieuwd! Laat jouw reactie achter in onze poll!