“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vrouwen meer liefdesverdriet na relatiebreuk

13 aug, 2015 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Uit onderzoek van de Binghamton University en University College blijkt dat vrouwen meer last hebben van een relatiebreuk dan mannen. Vrouwen ervaren meer emotionele en fysieke pijn dan mannen na een relatiebreuk, maar zij herstellen daarentegen wel sneller.

Liefdesverdriet

De onderzoekers vroegen 5700 deelnemers uit 96 verschillende landen naar hun ervaringen na een relatiebreuk. Deelnemers moesten op een schaal van 1-10 aangeven hoeveel pijn ze hadden ervaren toen hun relatie eindigde. Het blijkt dat driekwart van de ondervraagden wel eens liefdesverdriet heeft ervaren. Vrouwen voelden hierbij meer pijn dan mannen. Opvallend was wel dat vrouwen volledig herstelden van de breuk. Mannen gaven aan niet helemaal te herstellen, maar gewoon weer verder gingen.

Verschil komt voor uit evolutie

De evolutie heeft bepaald dat mannen en vrouwen anders met hun liefdesverdriet omgaan. Vrouwen hebben meer te verliezen als ze een relatie hebben met een verkeerd persoon. Vrouwen zijn selectiever in het kiezen van een partner. Voorheen was er nog geen anticonceptie en kon een vluchtige romance leiden tot een zwangerschap. Waar mannen daarna makkelijk weg konden vluchten zaten vrouwen met een zwangerschap, kind en borstvoeding. Hierdoor komt een relatiebreuk voor een vrouw harder aan. Bij mannen duurt het verdriet langer omdat ze zich realiseren dat ze opnieuw de strijd aan moeten om een partner te vinden tussen al die kritische vrouwen.