“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vrouw maakt zich druk om woning, man om kinderen

28 sep, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Uit onderzoek van De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) blijkt dat vrouwen zich na een echtscheiding vooral drukker maken om de huisvesting dan mannen.  Mannen blijken vooral met de emotionele gevolgen voor een kind bezig te zijn. Hier houdt een vrouw zich minder mee bezig.

Zorgen om de woning

Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de vrouwen zich druk maakt om de nieuwe woning. Vaak verdient de man meer en is het niet vanzelfspreken dat de vrouw in het huis kan blijven. Die onzekerheid en het niet weten waar ze terecht komen baart zorgen. Daarnaast geeft 35% aan zorgen te hebben om de emotionele gevolgen voor de kinderen. Dit hangt samen met het feit dat steeds meer stellen er zonder de tussenkomst van de rechter samen uitkomen. Dit geeft rust en leidt tot minder zorgen om de kinderen.

Meer co-ouderschap

Het uitgangspunt van de helft van de stellen is om co-ouderschap te regelen. Vaak wordt een (Advocaat)mediator ingeschakeld om dit proces in goede banen te leiden. Mannen vinden co-ouderschap belangrijker dan vrouwen (60% tov 40%). Door de zorg te verdelen waarborgen ze het feit dat ze hun kinderen veel blijven zien. Vroeger was het vanzelfsprekend dat de vrouw het grootste deel van de zorg op zich nam. Mannen geven aan dat zij het in het belang van het kind belangrijk vinden dat het contact met beide ouders gelijk blijft. In zo’n 34% van de gevallen lukt het ook om voor co-ouderschap te gaan. In 2011 was dit nog maar 25%, dus dit is een positieve stijging.