“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vrienden delen na de echtscheiding

06 mei, 2021 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1317 beoordelingen

Je kunt het je misschien wel voorstellen. Jaren lang samen geweest, alles samen gedeeld, maar dan is het moment daar dat het niet meer lekker loopt tussen jullie. Een van jullie wil scheiden. Iedereen kent het nummer ‘cd van jou cd van mij’ wel. Bij een scheiding moeten de spullen verdeeld worden. Maar hoe zit het met jullie gezamenlijke vrienden? Is dat ook te verdelen? Of kunnen jullie beide vrienden blijven met iemand? Er wordt vaak verwacht dat een vriend of vriendin partij kiest voor degene die hij/zij het langste kent. Maar mag je dit wel verwachten?

Hoe gaat stel met scheiding om?

Het ligt volgens mediators er vaak aan hoe het ex-koppel zelf met de situatie/scheiding om gaat. Gaat de scheiding in goed overleg, dan zal het delen van de gezamenlijke vrienden niet zo’n probleem zijn. Wat je ook vaak ziet is dat de mannen en vrouwen onderling nog met elkaar contact hebben. Bij een vechtscheiding is de situatie anders. Vaak kiezen vrienden dan een kant. En wordt dit ook vanuit het koppel verwacht. Vrienden maken zelf vaak de afweging: ‘Wie is waar aan schuldig? Waar voel ik me het prettigste bij?”. In de praktijk wordt vaak de kant van het slachtoffer gekozen. Wanneer vrienden gedwongen worden om partij te kiezen maak je de situatie wel lastig voor jouw vrienden. Dit komt een vriendschap vaak niet ten goede. Vrienden voelen zich ongemakkelijk bij het contact dat zij willen met jou of jouw ex. Voor jou kan het lastig zijn om te zien en te accepteren dat jouw vriend/vriendin nog met jouw ex om gaat. Toch zal je dit moeten accepteren. Kan je hier echt niet mee omgaan? Dan kan je ervoor kiezen om zelf geen contact meer op te nemen met de gezamenlijke vriend/vriendin. Dan wordt je er ook niet mee geconfronteerd.

Enkele tips voor het delen van gezamenlijke vrienden

Iedereen heeft vaak de beste bedoelingen ten opzichte van vrienden, maar de emoties kunnen het lastig maken. Je verwacht bepaalde steun van jouw vrienden. En soms ervaar je dit in de praktijk anders omdat jouw vrienden geen partij kiezen. We geven je enkele tips om het makkelijker te maken:

  • Maak tijdens de scheiding afspraken over hoe jullie omgaan met gezamenlijke vriendschappen.
  • Gun elkaar jullie vrienden. Je verliest al genoeg tijdens een echtscheiding. Je hebt je vrienden beide nodig om je verhaal kwijt te kunnen en als steun.
  • Spreek naar je vrienden uit wat je van hen verwacht. Vind je het niet prettig dat zij over je ex beginnen te praten? Laat dit dan weten.
  • Zet je vrienden niet onder druk en laat ze niet kiezen. Dit maakt de situatie alleen maar moeilijker!