“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

vFAS heeft kritiek op wetsvoorstel scheiden zonder rechter

19 feb, 2014 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

De vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) heeft gereageerd op het concept-wetsvoorstel Scheiden zonder rechter van Staatssecretaris Teeven. De vFAS is niet positief over het voorstel dat stellen zonder kinderen onder de 18 in de toekomst zonder de tussenkomst van een rechter kunnen scheiden. De vFAS is bang dat door dit wetsvoorstel een beeld ontstaat dat scheiden onnodig ingewikkeld is. Steeds vaker zie je op internet aanbiedingen voorbij komen om goedkoop te scheiden. Vaak niet in het voordeel van een echtpaar.

Geen bescherming valkuilen

Echtparen zonder kinderen worden niet beschermd tegen de valkuilen wanneer het mogelijk is om te scheiden bij de burgerlijke stand. Dit is maatschappelijk onwenselijk. Veel echtparen weten niet wat er bij een scheiding komt kijken. Het is belangrijk alle zaken professioneel en goed te regelen. Wanneer je als echtpaar beslist het op een goedkope manier te doen, moet je in elk geval goed op de hoogte zijn van de eventuele gevolgen.

Kostenbesparing overheid

De vFAS geeft aan dat de regeling enkel door kostenbesparing voor de burger en overheid wordt gedreven. Het is een goedkopere manier van scheiden, echter de kwaliteit van de regeling is minder. De vFAS verwacht daarom dat dit wetsvoorstel de maatschappij meer geld gaat kosten dan opleveren. Dit vanwege het opruimen en afwikkelen van de gevolgen van niet of slecht geregelde echtscheidingen die dit wetsvoorstel zullen uitlokken.