Bij vechtscheidingen is de deelname van het kind aan het opstellen van het ouderschapsplan niet goed gewaarborgd. Dit concludeert Veronica Smits van de Tilburg University. Ze doet onder andere de aanbeveling om een gedragsdeskundige in te schakelen bij problematische echtscheidingen.
Verplicht ouderschapsplan
Sinds 2009 is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen als je gaat scheiden. In het ouderschapsplan worden belangrijke afspraken met betrekking tot de kinderen vastgelegd. Ouders moeten bij de rechtbank aangeven op welke manier de kinderen zijn betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Veronica Smits geeft aan dat dit in feite betekent dat kinderen recht hebben op participatie in het ouderschapsplan. Het is echter niet wettelijk vastgesteld op welke manier dit moet worden ingevuld.
Deelname kind scheidingsproces
Veronica Smits geeft aan dat participatie van het kind het uitgangspunt moet zijn. Het is echter wel belangrijk het kind ook te blijven beschermen in een echtscheiding. Hoe kan je een kind veilig laten participeren? Smits adviseert om een gedragsdeskundige in te schakelen.
Rol gedragsdeskundige
Volgens Smits is de rol van een gedragsdeskundige bij vechtscheidingen onmisbaar. Een gedragsdeskundige kan het kind begeleiden tijdens de scheiding. Zij zorgen dat het kind enerzijds kan participeren in het opstellen van het ouderschapsplan, maar ook beschermd wordt in deze hectische periode. Dit houdt in dat gedragsdeskundigen en juristen beter moeten gaan samenwerken.