“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

De stem van het kind tijdens de echtscheidingsprocedure

10 jun, 2013 | Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1317 beoordelingen

Uit het congres "Wat ik ervan vind, de stem van het kind" dat plaatsvond op 31 mei kwamen een aantal aanbevelingen. Ten eerste kwam naar voren dat kinderen onvoldoende gehoord worden in een civiele procedure. Daarnaast kwam de term kinderverhoor ter sprake. Deze moest volgens aanwezigen vervangen worden door kindgesprek.

De stem van het kind

‘Wat ik ervan vind, de stem van het kind’ was het thema van het congres dat plaatsvond op de Erasmus universiteit. Rechters, advocaten, wetenschappers, jeugdzorg en tal van andere aanwezigen hielden zich hierbij bezig met de vragen als: "Wat is de rol van het kind in een civiele procedure?" en "Wordt het kind wel gehoord en voelt het zich ook gehoord?". Belangrijke thema’s rondom de echtscheiding.

Workshops voor de kinderen

Kinderen zelf hadden een belangrijk aandeel in het programma van dit congres. In een aantal workshops geven kinderen hun kijk op het onderwerp door het maken van strips en filmpjes. Dit maakte veel indruk op de aanwezigen. De aanbevelingen die werden gedaan hebben allemaal betrekking op het verbeteren van de toepassing van artikel 12 van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Volgens dat artikel moet een kind in de gelegenheid worden gesteld om te worden gehoord in een procedure die over hemzelf gaat.

Bron: De Nationale Adviesbalie