“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wetsvoorstel voor standaard huwelijkse voorwaarden.

11 nov, 2013 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Als het aan de VVD, PvdA en D66 ligt delen mensen die scheiden binnenkort niet langerautomatisch de spaarpot, erfenis en de schulden. Bovenstaande partijen willen dat alles wat voor het huwelijk is opgebouwd van de oorspronkelijke eigenaar blijft.

Op dit moment is Nederland een van de weinige landen waar mensen automatisch trouwen in gemeenschap van goederen. Gemeenschap van goederen houdt in dat alles wat dateert van voor het huwelijk, zoals schenkingen of eigen vermogen, als een gezamenlijk vermogen wordt gezien. Bij een scheiding wordt alles gelijk verdeeld.

Onaangename verrassingen

De regels zijn volgens initiatiefnemer en D66-Kamerlid Magda Berndsen niet meer van deze tijd. "We trouwen tegenwoordig later, waardoor we vaker een eigen spaarpotje hebben. Ook scheiden mensen vaker. Nu kun je nog voor onaangename verrassingen komen te staan." Wie toch alles wil delen moet dat na de wetswijziging zelf bij een notaris laten vastleggen. Het wetsvoorstel ligt er. Het is nu nog afwachten of deze regeling ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd.