“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1386 beoordelingen

In Utrecht en in Amsterdam vonden onlangs de eerste speeddate avonden voor zaad of co-ouderschap plaats. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen mensen (man of vrouw) die graag een kindje willen in contact komen met andere mensen die dezelfde wens hebben. Wel een kind, maar geen relatie.

Niets overhaasten

In minimaal vijf tot tien korte kennismakingsgesprekken per avond kunnen de bezoekers besluiten of ze het contact met een potentiële ouder verder willen verdiepen. Tijdens de gesprekken wordt gekeken of er een klik is en of de ideeen van beide partijen over kinderen en co-ouderscap op elkaar aansluiten. Hierna kan men besluiten of zij verdere afspraken maken, waarna het uiteindelijk de bedoeling is dat hier een kind uit voorkomt.

Juridische valkuilen

Juridisch gezien zitten er aan deze vorm van co-ouderschap nog wel wat haken en ogen. Aangezien het kind niet binnen een huwelijk wordt geboren heeft in eerste instantie alleen de moeder het gezag. Het is voor vaders belangrijk om goed te bedenken of zij ook ouderlijk gezag willen. Dit kunnen zij vervolgens aanvragen. Heb je geen ouderlijk gezag, dan is de moeder degene die alle belangrijke beslissingen in haar eentje kan nemen. Als vader heb je dan in principe niets in te brengen. Ook is er de kwestie alimentatie en moeten er goede afspraken over het co-ouderschap op papier worden gezet. Want als de ene ouder besluit in Limburg te gaan wonen, terwijl de ander in Leeuwarden woont, dan is het co-ouderschap snel voorbij.