“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Soepelere hypotheekregels bij scheidingen

21 dec, 2013 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Steeds meer huiseigenaren komen in de problemen. Vooral bij scheidingen is het huis vaak een blok aan het been. Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond roepen minister Blok op om de hypotheekregels bij echtscheidingen te versoepelen.

De fiscale regels voor de hypotheekschuld zijn aangescherpt. Huiseigenaren met een nieuwe hypotheek mogen alleen hypotheekrente aftrekken, als ze de schuld binnen dertig jaar aflossen. Als stellen uit elkaar gaan, wordt de lening die de achterblijver moet afsluiten om de woning te kunnen financieren, door de bank gezien als een nieuwe hypotheek. ”Zelfs als een van beiden op één inkomen de huidige hypotheek kan betalen, ontstaan er problemen”, aldus Eigen Huis.

Tip:
Laat je informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur van Hypotheek Visie. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek wordt jouw persoonlijke situatie bekeken. Ook worden jouw wensen besproken. Vervolgens vergelijkt de hypotheekadviseur vrijwel alle banken en geldverstrekkers met elkaar. Hieruit volgt een advies passend bij jouw situatie en wensen. Plan een vrijblijvend gesprek in en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn.

Maandlasten stijgen

De maandlasten stijgen na een echtscheiding behoorlijk. Dat komt omdat het hypotheek deel van de ex-partner onder de nieuwe hypotheekregels moet worden overgenomen. Beide organisaties willen dat mensen die scheiden het recht op de bestaande hypotheekschuld kunnen overdragen aan de partner die in het huis blijft wonen.

Recht overdragen

De achterblijvende partner behoudt de volledige bestaande schuld en recht op de volledige hypotheekrenteaftrek zoals die in de oude situatie. Hierdoor blijven de maandlasten voor het huis gelijk en hoeven gescheiden huizenbezitters niet noodgedwongen hun huis te verkopen. VEH wees afgelopen oktober ook al op dit probleem. Nu voegt ook de Consumentenbond zich bij die kritiek.