“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Social media beïnvloedt echtscheiding

10 mrt, 2011 | Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Steeds meer advocaten gebruiken Facebook als bewijsvoering in echtscheidingsprocedures, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Sociale netwerksites

Uit een recent onderzoek van de American Academy of Matrimonial Lawyers (AAML) blijkt dat in de afgelopen vijf jaar, vier op de vijf echtscheidingsadvocaten informatie van sociale netwerksites in het voordeel van hun cliënt gebruikten. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Daarbij was Facebook de absolute leider. In twee derde van de gevallen blijkt Facebook zelfs de eerste bron die advocaten raadplegen om hun zaak voor te bereiden. MySpace en Twitter hinkten met respectievelijk 14 % en 5 % een heel eind achterop.

Publiek druggebruik

Berichten en foto’s, gepost door de betrokkene zelf of door zijn of haar vrienden, zijn een rijke bron van bewijsvoering, zeggen echtscheidingsadvocaten. Ze kunnen ontrouw en leugens bewijzen of zelfs het hoederecht van de kinderen bepalen wanneer ouders bijvoorbeeld ontkennen drugs te gebruiken maar op hun Facebookpagina wel opscheppen over hun marihuanagebruik. "Dit soort van bewijs is van niets tot een aanzienlijk percentage gegaan in mijn zaken”, zegt echtscheidingsadvocate Linda Lea Vicken.

Volgens statistieken is Facebook, met een gemiddelde van ruim zeven uur per maand, nu al de meest bezochte site van internetgebruikers in de VS. De voormalige koploper Google doet het veel minder goed met een gemiddelde van 2 uur en een kwartier.

Bron: Knack.be