“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Sociaal advocaten mijden complexe scheidingen

15 jan, 2021
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Heb jij een wat lager inkomen en wil je de scheiding gaan regelen, dan kan je daarvoor terecht bij een advocaat die jouw zaak oppakt op basis van een toevoeging. De overheid betaalt de advocaat. Jij betaalt zelf alleen een eigen bijdrage. Op zich een goede regeling. Alleen wordt het steeds moeilijker om een advocaat te vinden die jouw zaak op pro deo basis wil oppakken. Helemaal als jouw scheiding ook nog eens complex lijkt te worden, kan dit een flinke zoektocht zijn. 80 procent van de sociaal advocaten geeft aan complexe scheidingen te mijden als het om een toevoeging gaat.

Lage vergoeding

De oorzaak hiervan is de lage vergoeding die advocaten krijgen van de overheid. Het aantal uren dat een advocaat besteedt aan de scheiding staat vaak niet in verhouding tot de vergoeding die zij hiervoor krijgen. Ondertussen heeft 80 procent van de sociaal advocaten aangegeven complexe scheidingen dan ook niet meer op basis van een toevoeging te doen. Daarnaast zijn er ook veel kantoren die überhaupt geen toevoegingszaken meer accepteren. De helft van de advocaten overweegt hier helemaal mee te stoppen. Dit blijkt uit een enquête van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) waarop ruim 1100 advocaten reageerden.

Uitstellen scheiding

De gevolgen hiervan zijn groot. Het zorgt ervoor dat de toegang tot het recht voor mensen met een lager inkomen flink wordt beperkt. Er zijn nu al mensen die hierdoor de scheiding maar uitstellen of hun kinderen niet kunnen zien, omdat zij het uurtarief van de advocaat niet kunnen betalen. De advocaten die dit soort zaken nog wel op basis van een toevoeging aannemen krijgen het steeds drukker en zullen op een gegeven moment ook nee moeten verkopen.

19 miljoen

De overheid ziet ook dat er problemen zijn en maakte onlangs bekend 19 miljoen euro uit te trekken voor ondersteuning bij scheidingen. Dit geld wordt echter niet gebruikt om de vergoedingen van de advocaten omhoog te schroeven, waardoor de kern van het probleem nog altijd niet wordt aangepakt. Als het aan minister Dekker van Rechtsbescherming ligt gaan de vergoedingen voor advocaten zeker omhoog, maar niet voor 2025. Voor veel advocaten is dit onacceptabel. De NOvA heeft dan ook een brief geschreven naar de Tweede Kamer, waarin zij duidelijk maken dat het recht nu toch echt onder druk komt te staan en dat er iets moet gaan gebeuren.

Op zoek naar een sociaal advocaat?

Ben jij op zoek naar een advocaat op basis van een toevoeging? Wij hebben gelukkig heldere afspraken met de kantoren in ons netwerk. Hierdoor kunnen wij je vaak wel in contact brengen met een goede advocaat die jouw zaak wel op basis van een toevoeging kan oppakken. Neem dan ook gerust even contact op!