“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bij scheiding moet vooral de vrouwen lijden

21 jun, 2004 | Financieel
9,5
Klanten vertellen

1386 beoordelingen

Bij scheiding moet vooral de vrouw lijden.

Door Ellen den Hollander

Den Haag – Vrouwen krijgen de zwaarste klappen als het huwelijksbootje averij oploopt, blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat dez week het licht zag. “Zij” houdt minder over tijdens het haar huwelijk dan “hij”.

Een relatie is meer dan liefde. Jan Latten van het CBS gebruikt die uitdrukking graag om aan te geven dat gehuwde stellen ook via hun portemonnees aan elkaar geklonken zijn. „Met een partner verkrijg je meer welvaart”, stelt de sociaal-demograaf. „Andersom: als je uit elkaar gaat, dan val je terug naar het niveau dat je had als single.” Vrouwen krijgen de zwaarste klappen als het huwelijksbootje averij oploopt, blijkt uit een onderzoek van Latten dat deze week het licht zag. ‘Zij’ houdt minder over dan tijdens haar huwelijk dan ‘hij’. „We hebben gekeken naar de financiële gevolgen van een scheiding”, legt hij uit.

„Niet naar het inkomen maar naar de koopkracht: datgene dat overblijft na de vaste lasten. Samenwonenden delen immers hun lasten. Daardoor kunnen ze die aanbetaling voor een eigen huis doen, of een nieuwe auto kopen.” Als het vuur gedoofd is, zijn vrouwen gemiddeld slechter af dan hun ex-partner. Als ze geen kinderen hebben, zelfs meer dan een kwart van hun koopkracht. Moeders verliezen eenvijfde. „Ik interpreteer het zo”, zegt Latten. „Dat die economische zelfstandigheid van vrouwen toch niet zo groot is. Dat valt pas op bij de scheiding, want er zijn veel tweeverdieners. Maar het is nog steeds zo dat de man vaak vijf dagen per week werkt, terwijl de vrouw in deeltijd werkt.” Dat inkomen is niet voldoende om van rond te komen.

Latten: „Veertig procent van de eenoudergezinnen – vooral alleenstaande vrouwen met kinderen – leeft onder de armoedegrens.” Mannen gaan er na een scheiding juist financieel op vooruit: gemiddeld met 7 procent. Partneralimentatie is wel meegenomen in het CBS-onderzoek, kinderalimentatie niet. Die bedragen aan kinderalimentatie heffen de verschillen tussen mannen en vrouwen na de scheiding overigens niet op.

Het treurige voor de getroffen vrouwen is dat het ook nog hun eigen schuld is: vrouwen zorgen niet goed genoeg voor zichzelf. „Ten eerste werken heel veel vrouwen parttime en van dat inkomen kun je niet rondkomen als je gescheiden bent. Ook zijn er nog steeds vrouwen die fulltime huisvrouw zijn. Die vallen vaak terug op de bijstand”, zegt universitair docent Irene van Staveren van het Institute of Social Studies. „Ten derde is er nog steeds ongelijkheid in beloning: deels doordat vrouwen kiezen voor banen met minder verantwoordelijkheid, deels omdat ze kiezen voor sectoren waar de beloning lager is en deels omdat zij er vaak enkele jaren tussenuit gaan als ze voor de kinderen zorgen. Zelfs als je de cijfers corrigeert voor al die factoren, dan verdient een vrouw minder dan een leeftijdgenoot.” Het verbaast psychotherapeut, auteur en jurist Carien Karsten allerminst dat vrouwen zover vallen na hun huwelijk.

Parttime

„Vrouwen hechten niet aan financiële onafhankelijkheid. Dat blijkt wel uit het feit dat driekwart van de vrouwen parttime werkt. Ze ontwikkelen zich vaak niet, volgen geen cursussen. Ze vinden het wel goed zo.” Ze verwaarlozen zichzelf in financieel opzicht. „Ik vind dat vrouwen absoluut beter voor zichzelf moeten zorgen. Ze moeten hun toekomst beter plannen en er rekening mee houden dat zij er alleen voor komen te staan. Een eigen spaarpotje maken doen ze vaak ook niet.” Vrouwen zijn geneigd om uitstekend voor hun nakomelingen te zorgen, maar niet voor zichzelf. „Dat is niet eens nobel, want kinderen vinden het niet leuk als er na de scheiding geen geld is voor een cadeautje.”

Artikel uit De Stentor 04-06-2004