“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Notaris moet boeten voor slecht advies bij scheiding

07 feb, 2007 | Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Donderdag 1 februari 2007 – BREDA – Een notaris van een dorpskantoor nabij Breda moet een schadevergoeding van vermoedelijk tonnen betalen aan een vrouw die hij ondeugdelijk heeft geadviseerd. Het is voor het eerst dat in ons land een notaris aansprakelijk wordt gesteld voor slechte advisering bij een echtscheiding.

De rechtbank in Breda tikt de tekortschietende notaris stevig op de vingers. Voor de rechtbank is duidelijk dat de vrouw niet met haar echtscheidingsregeling zou hebben ingestemd als de notaris zich ‘naar behoren zou hebben gekweten van de notariële verplichtingen’.

De vrouw en haar man hadden een installatiebureau, waarvoor ook de vrouw 19 uur per week werkte. Zij boekte facturen en deed betalingen. De beide echtelieden legden, na overleg met hun accountant, afspraken vast over hun voorgenomen scheiding. De notaris had nooit op dit ‘kladje’ mogen afgaan, oordeelt de rechtbank. Daarvoor waren de belangen en de risico’s te groot. „ En de man en de vrouw zijn niet juridisch geschoold en hadden geen ervaring met een scheiding.“ Omdat de notaris zo tekort is geschoten in zijn advisering, is de vrouw een partneralimentatie en aanspraken op het pensioen van de man misgelopen, stelt de rechtbank vast. „Voor een redelijk bekwaam notaris moet duidelijk geweest zijn dat de mogelijkheden om geld te verdienen voor de vrouw, die de zorg heeft voor drie minderjarige kinderen, veel kleiner waren dan voor de man.“ Hetzelfde geldt volgens de rechtbank voor het afzien van pensioen.Ook bij de verdeling van de gemeenschap kwam de vrouw er bekaaid af. Zo zou zij aan haar aandeel in de onderneming 340.000 euro tekort zijn gekomen. De rechtbank veroordeelt het West-Brabantse notariskantoor tot schadevergoeding aan de vrouw. De hoogte wordt later vastgesteld.

Bron: BN/ De Stem, 1 februari 2007