“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

1 juli is altijd een belangrijke datum in echtscheidingsland. Scheiden voor 1 juli kan je namelijk op financieel gebied het nodige opleveren, vanwege het beëindigen van het fiscaal partnerschap. Voor sommige mensen een reden om vaart achter de scheiding te zetten.

Welke voordelen heeft scheiden voor 1 juli?

Of het zinvol is om voor 1 juli de scheiding officieel in te dienen en of dit financiële voordelen met zich meebrengt is afhankelijk van meerdere zaken. Als je kinderen hebt en zonder fiscaal partner verder gaat kun je waarschijnlijk in aanmerking komen voor:

– Inkomensafhankelijke combinatiekorting

– Alleenstaande ouderkop (afhankelijk van het recht op kindgebonden budget)

Deze heffingskortingen kunnen je duizenden euro’s per jaar schelen en kun je met terugwerkende kracht over het hele afgelopen jaar krijgen als de scheiding voor 1 juli is ingediend bij de rechtbank.

Afraffelen

Het is nu natuurlijk niet de bedoeling dat je de scheiding om deze reden gaat afraffelen. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn is het verstandig de tijd te nemen voor de scheiding en goed na te denken over de afspraken die jullie maken. Is het zo dat u eigenlijk al een eind op weg bent in de scheiding, maar het alleen nog hoeft in te dienen, dan is het wellicht verstandig om dit voor 1 juli te regelen.