“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Restschuld hindert woningmarkt

20 jun, 2014 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de restschuld die veel huizenbezitters hebben opgelopen doordat de woning onder de prijs is verkocht. Dit hindert de ontwikkeling op de woningmarkt. Er was afgesproken dat de betrokkenen de oude schuld mogen meefinancieren met de nieuwe hypotheek, maar hypotheekverstrekkers accepteren dit niet altijd.

Overleg verzekeraars

Minister Blok zal op verzoek van de Kamer met verzekeraars om tafel gaan om te overleggen over de problemen van de financiering van restschulden. Hij vindt dat verzekeraars bij de verstrekking van hypotheken terughoudender zijn dan banken. Volgens hem is maatwerk nodig, maar moeten de hypotheekverstrekkers niet te krampachtig doen. De problemen bij restschulden vindt de minister een omvangrijk en knellend.

Geen nieuwe maatregelen

Blok wil geen nieuwe maatregelen treffen om de woningmarkt vlot te trekken. De ingezette lijn krijgt volgens hem waardering. „Het is een broos herstel en er is rust nodig." Maar hij wil wel in de gaten blijven houden of de afspraken in de praktijk worden nageleefd.

Betalingsachterstand

Ongeveer 100.000 gezinnen hebben een betalingsachterstand met hun hypotheek en dat zal naar verwachting nog oplopen. Ook staan rond de 1 miljoen huizen ‘onder water’. Dat betekent dat de waarde ervan zo gedaald is dat eigenaren een restschuld krijgen als zij het nu zouden verkopen.