“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bezuinigingen maken rechtsbijstand ontoegankelijk

24 jul, 2013 | Financieel
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Als het aan Staatssecretaris Teeven ligt wordt er in de toekomst flink bezuinigd op tegemoetkomingen in de kosten voor advocaten of mediators. Het plan is dat iedereen die in aanmerking wil komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand (een toevoeging), zich eerst meldt bij de eerstelijns rechtshulp. Hier wordt door een functionaris beoordeeld of rechtsbijstand noodzakelijk is. Deze maatregel zou een besparing opleveren van zo’n 85 miljoen euro in 2018. De Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (VFAS) kan zich echter niet vinden in dit plan.

“De plannen van de Staatssecretaris zullen ertoe leiden, dat goede rechtshulp op het gebied van familierecht slecht toegankelijk wordt voor mensen met een lager inkomen”, aldus de VFAS. Veel familierechtadvocaten hebben al aangegeven te stoppen met gesubsidieerde rechtsbijstand als de plannen doorgaan.

Het probleem zal vooral mensen treffen die kinderen hebben en gaan scheiden. Zij zullen vaker aangewezen zijn op bijvoorbeeld scheiden via internet. Helaas staan er veel slechte producten op internet die mensen vaak van de regen in de drup helpen. In een later stadium moet er dan alsnog een advocaat ingeschakeld worden. Ook dan lukt het soms niet verkeerde afspraken te herstellen. Dit levert alleen maar extra kosten op wat niet wenselijk is.