“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Pilot regierechter familiezaken afgerond

09 jun, 2016 | Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1317 beoordelingen

Het team ‘Familie’ van de rechtbank Rotterdam heeft de pilot ‘Regierechter’ in familiezaken afgerond. De werkwijze had het uitgangspunt “één gezin, één rechter”. Het belang van de kinderen staat hier bij centraal. Daarbij moet de nieuwe werkwijze ervoor zorgen dat conflicten tussen ouders verminderd wordt, zo niet voorkomen worden.

Versnelde regiezitting

Voor de behandeling van ‘echtscheidingszaken op tegenspraak (ieder een eigen advocaat) zonder ouderschapsplan’ is een versnelde regiezitting geïntroduceerd. Uit een voorlopige evaluatie is gebleken dat deze wijze niet altijd meerwaarde biedt. Om deze reden heeft de rechtbank de nieuwe werkwijze aangepast.

Nieuwe werkwijze

Bij de nieuwe werkwijze zal de rechtbank bij echtscheidingszaken waarbij het ouderschapsplan ontbreekt een brief sturen aan de advocaten. In deze brief wordt verzocht binnen 14 dagen gemotiveerd aan te geven of een versnelde rechtszitting wel of niet gewenst is. De rechtbank beoordeelt dit verzoek vervolgens binnen 14 dagen.

Doel

De introductie van deze versnelde regiezitting heeft als doel om meer rechtspraak op maat te bieden. Daarnaast heeft het als doel om de kwaliteit van de behandeling van (echtscheiding)zaken te verhogen. De nieuwe werkwijze is voorlopig en zal rond 1 oktober geëvalueerd worden. Eind december zullen de resultaten van de evaluatie door de Vrije Universiteit Amsterdam bekend gemaakt worden.