“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Pensioenen vaak vergeten bij scheiding

11 nov, 2016 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Bij veel scheidingen wordt niet of nauwelijks aandacht besteed aan het pensioen. Dit blijkt uit de jaarlijkse Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken.

Pensioen niet aan de orde

Bij 36 procent van de ondervraagden die hun huwelijk, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap beëindigd hebben kwam het pensioen tijdens de scheiding niet aan de orde.

Recht op helft pensioen

In principe hebben na een scheiding beide partners recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Hier kunnen echter ook andere afspraken over gemaakt worden. Je kan zelfs samen besluiten om helemaal geen pensioen te verdelen.

Pensioenfonds

Om het verdeelde pensioen uit te laten betalen moet het pensioenfonds binnen twee jaar na de scheiding een formulier verdelen over de verdeling. Ruim de helft van de ondervraagden heeft zo’n formulier inderdaad ingevuld en opgestuurd. Van de mensen die dit niet hebben gedaan heeft 31 procent geen afspraken gemaakt over de verdeling van het pensioen.

Verevenen

Uit het onderzoek blijkt dat bij drie op de tien het pensioen uiteindelijk gelijk is verdeeld. Een op de vijf gescheiden mensen noemt de verdeling van het pensioen slecht geregeld.