“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Overheid mede aansprakelijk voor onnodige echtscheidingsprocedures

08 okt, 2013 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

De slechte voorlichting vanuit de overheid zorgt ervoor dat de overheid mede aansprakelijk is voor veel echtscheidingsprocedures. Dit stelt de EPN, de vereniging van in (onder andere) huwelijksvermogensrecht gespecialiseerde notarissen. Het EPN is van mening dat de rol van de trouwambtenaar opnieuw bekeken moet worden.

Voorlichtingsprotocol

De meeste gemeenten in Nederland hebben geen duidelijk voorlichtings protocol op het gebied van het huwelijk. Wat houdt trouwen nou precies in en welke jurische en financiele consequenties brengt het met zich mee. "In Nederland worden veel echtscheidingsprocedures gevoerd die voorkomen hadden kunnen worden indien de aanstaande echtgenoten beter waren voorgelicht", zegt de Rotterdamse notaris Aniel Autar, tevens voorzitter van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat. Als men elkaar het ‘ja-woord’ geeft, verbindt de wet daar tal van juridische en fiscale consequenties aan. Veel bruidsparen weten niet goed wat die consequenties zijn; in de praktijk komen zij daar pas achter als het te laat is. Je kunt je daarom afvragen waar men eigenlijk ‘ja’ tegen zegt.

De scheiding is niet het probleem

In echtscheidingsprocedures wordt bijna nooit bezwaar gemaakt tegen het uit-elkaar-gaan zelf. Bijna altijd wordt er gestreden om geld en over de vraag wie de zorg over de kinderen krijgt. Autar: ‘Wij vinden dat de ambtenaar van de burgerlijke stand niet bedoeld is om het huwelijk op te leuken, maar dat de overheid, belichaamd in de ambtenaar van de burgerlijke stand, een belangrijke taak heeft. Van de trouwambtenaar mag verwacht worden dat hij de aanstaande echtgenoten voorlicht over de gevolgen van het huwelijk. Als zij die gevolgen onwenselijk vinden, kunnen zij door bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden te maken, voor een andere oplossing kiezen. Door een goede voorlichting vooraf kun je later een hoop ellende, dus ook juridische procedures, voorkomen."

Geen alimentatie

De EPN pleit voorts voor een volwassen echtscheidingsrecht. Autar: "In 2012 hebben VVD, PvdA en D’66 in hun Initiatiefnota Partneralimentatie gepleit voor contractsvrijheid als uitgangspunt. Wij zijn het hier van harte mee eens. Straks kunnen aanstaande echtgenoten vóórdat zij trouwen in hun huwelijksvoorwaarden afspreken dat er ingeval van echtscheiding geen alimentatie is verschuldigd. Het zou fijn zijn als de wetgever dit voorstel snel in wetgeving omzet." De EPN adviseert mensen die gaan trouwen en willen afzien van alimentatie rekening te houden met het komende recht. Dit geldt ook voor mensen die al getrouwd zijn.