“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ouderschapsonderzoek helpt bij vechtscheiding

28 mrt, 2014 | Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Ouderschapsonderzoek kan verplicht worden voor ex-partners die in een slepende echtscheiding, oftewel vechtscheiding, zitten. Een ouderschapsonderzoek houdt in dat het Gerechtshof een deskundige aanwijst die bemiddeld tussen “vechtende” ex-partners.

Ouderschapsonderzoek en kinderen

Ouderschapsonderzoek is verplicht voor de ouders. De aangewezen deskundige rapporteert bij de rechter. Dit middel is ingezet om slepende conflicten in hoger beroep te voorkomen. Kinderen van de ruziënde ouders zijn ook gemoeid bij deze aanpak.

Ouderschapsonderzoek positief bevonden

Ouderschapsonderzoek blijkt een positief effect te hebben. Ex-partners hebben bereiken door ouderschapsonderzoek alsnog geheel of gedeeltelijke overeenstemming. Dat is bijzonder omdat het gaat om langlopende procedures waarin vaak al verschillende lijmpogingen zijn ondernomen. Een ander positief punt is dat de relatie tussen ouders en kinderen verbeterd is door ouderschapsonderzoek.

Ouderschapsonderzoek en conflicten

Toch blijven er conflicten tussen ex-partners ontstaan na het ouderschapsonderzoek. Ouders geven aan dat de gerechtelijke procedure minder positief wordt bevonden omdat de bemiddeling verplicht is. Ondanks dat zijn ze wel te spreken over de gesprekken die ze hebben gehad met de deskundige.

Conclusie ouderschapsonderzoek

De raadsheren en secretarissen van het gerechtshof zijn zeer positief. Zij vinden dat het ouderschapsonderzoek tot een duurzame oplossing kan leiden. Tevens is het kostenbesparend. De conclusie luidt dat de pilot een succes is. De pilot is tussen 2008 en 2011 gehouden bij diverse gerechtshoven.