“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Op vakantie met je kind na een scheiding

24 jun, 2016 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

Nog even en het is weer zomervakantie. Veel mensen trekken naar het buitenland om daar te genieten van het mooie weer. Voor je de deur achter je dicht kunt trekken zal er het nodige moeten gebeuren. Koffers inpakken, oppas regelen voor de huisdieren, paspoorten of identiteitskaarten verzamelen. Er moet een hoop geregeld worden. Ben je gescheiden ouder, dan komt daar nog een belangrijk punt bij. Namelijk het regelen van toestemming van de andere ouder (als jullie gezamenlijk gezag hebben). Je mag namelijk je kind niet zomaar meenemen naar het buitenland. De regels zijn behoorlijk streng om kinderontvoering te voorkomen. Zorg dus dat je voorbereid bent als je deze vakantie naar het buitenland wilt gaan.

Schriftelijke toestemming

Hebben jullie gezamenlijk gezag over de kinderen, dan weet je dat jullie belangrijke beslissingen samen moeten nemen. Een reis naar het buitenland is zo’n belangrijke beslissing. Jullie moeten allebei akkoord zijn met de vakantieplannen en de reis naar het buitenland. De ouder die achterblijft moet officieel toestemming geven. Dit moet schriftelijk. De overheid heeft hier een speciaal formulier voor in het leven geroepen, zodat hier geen onduidelijkheid over kan ontstaan. Deze kun je meenemen en aan de douane laten zien. Het formulier kun je hier vinden. Naast dit formulier is het ook verstandig om een kopie van het paspoort van de ex mee te nemen, het retourticket van het kind en eventueel een uittreksel uit het gezagsregister.

Vervangende toestemming

Wil de ex geen toestemming geven voor de reis, dan kun je eventueel vervangende toestemming vragen aan de rechter. De rechter kan dan toestemming geven om op reis te gaan, waardoor je toch naar het buitenland kunt gaan. Hiervoor moet een procedure worden gestart die enige tijd in beslag neemt. Begin hier dan ook op tijd mee. Om de procedure te versnellen kun je ook besluiten een kort geding te starten, maar ook dit kan zomaar een paar weken duren. Om vervangende toestemming aan de rechter te kunnen vragen heb je een advocaat nodig. Deze dient het verzoek in bij de rechter. Dit mag je niet zelf doen.