“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Omgang kleinkind na scheiding

06 mrt, 2015 | Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Grootouders moeten na een scheiding betere mogelijkheden krijgen om in contact te blijven met hun kleinkinderen. Het CDA heeft hiervoor een plan opgesteld, dat ook opa’s en oma’s de kans geeft op een goede omgangsregeling met de kleinkinderen.

Scheiding en grootouders

Er zijn veel opa’s en oma’s die hun kleinkinderen niet of nauwelijks meer zien na de scheiding van hun zoon of dochter. Het contact met de ex is vaak slecht, waardoor ook de grootouders de kans niet krijgen hun kleinkinderen te zien. Het CDA wil een wijziging van het burgerlijk wetboek, waardoor grootouders bij de rechter gemakkelijker een omgangsregeling kunnen afdwingen.

Afdwingen omgang

Op dit moment is het voor grootouders erg moeilijk of zelfs bijna onmogelijk om een omgangsregeling af te dwingen. Dit kan eigenlijk alleen als de kleinkinderen langere tijd bij opa en oma hebben gewoond of zij langere tijd voor de kleinkinderen hebben gezorgd en dit ook kunnen bewijzen. Vaak passen zij wel een of twee dagen op per week, maar dit is niet voldoende om in aanmerking te komen voor een omgangsregeling. Dit moet straks gemakkelijker worden.

Slecht plan

Echtscheidingsadvocaat Mark Teurlings vindt het een slecht plan. Volgens hem worden grootouders vaak terecht buiten spel gezet. “Kinderen zijn van ouders, niet van grootouders”, aldus Teurlings. “Grootouders hebben vaak niet voor niets geen contact met de kleinkinderen. Verplichte omgang werkt bij ruzies frustrerend. Daarnaast is er het risico dat grootouders zich tegen het kind negatief over de ouders uitlaten”, zo zegt Mark Teurlings.