Noodopvang bij echtscheidingen

27 maart 2008

Bij een echtscheiding heeft in ieder geval één van beiden een nieuwe woning nodig. De zoektocht naar woonruimte kan echter heel moeizaam verlopen, waardoor ex-partners gedwongen zijn langer bij elkaar te blijven wonen dan de bedoeling was.

Tijdelijke woonruimte of noodopvang kan een uitkomst bieden. Woningstichtingen en corporaties kunnen niet altijd voorrang verlenen bij echtscheiding of het verbreken van samenwoning. Er zijn gelukkig nog alternatieven, zoals huren via een makelaar of particulier, huren van vakantiewoningen, antikraak huren en speciale noodopvang.

Een woningcorporatie uit Woerden verhuurt bijvoorbeeld appartementen in een voormalige ‘zusterflat’ ten behoeve van speciale noodopvang. Deze zogenaamde short-stay-woningen zijn bedoeld voor mensen die door relatieproblemen in acute huisvestingsnood komen. De corporatie werkt aan een definitieve oplossing in de vorm van een speciaal corporatiehotel. Hiermee wil ze nog meer opvang bieden na bijvoorbeeld relatieproblemen.

Er zijn ook gemeenten die de acute huisvestingsproblemen willen oplossen door voormalige asielzoekerscentra te verhuren als ‘blijf-van-mijn-lijfhuizen’. In Rotterdam en Dordrecht hebben woonstichtingen zogenaamde woonhotels voor noodopvang ingericht. Een andere oplossing is het aanbieden van slooppanden voor de verhuur. Woningen die om markttechnische redenen niet meer worden verhuurd, maar prima eengezinswoningen zijn.

De woonruimtes zijn bestemd voor mensen die uit een probleemsituatie komen en zijn meestal gestoffeerd en gemeubileerd. Hiermee wil de verhuurder de zorgen om de inrichting van het tijdelijke onderkomen wegnemen en huurders de mogelijkheid bieden hun eigen kinderen te ontvangen. De appartementen zijn ook beschikbaar voor expats*, mensen die te ver van hun werk wonen of mensen die terugkeren in de maatschappij na een verblijf in de gevangenis of een inrichting. De maximale verblijfsduur is in de meeste gevallen een half jaar.


(*expats, zijn mensen die tijdelijk of permanent in een land verblijven met een andere cultuur, dan waarmee ze zijn opgegroeid)

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!