“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verhuizen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie

04 nov, 2013 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Huiseigenaren die een restschuld hebben, maar toch willen verhuizen, kunnen dit vanaf volgend jaar doen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Doorstroming huizenmarkt

De maatregel is bedoeld om de doorstroming op de woningmarkt stimuleren. Zo kunnen mensen die nu graag willen verhuizen, maar dat niet doen wegens hun restschuld hier toch tot besluiten. De regeling geldt alleen voor mensen die vanuit een NHG-hypotheek een restschuld meenemen naar een andere NHG-hypotheek. In totaal hebben een miljoen mensen in Nederland een hypotheek met een NHG-garantie.

Let op:
Wij werken samen met de financieel scheidingsexperts van NBG. Zij zijn gespecialiseerd in echtscheidingen. Zij hebben veel ervaring en kennis. In de praktijk blijkt dat er meer mogelijk is dan bij standaard hypotheekverstrekkers. Daarom adviseren wij om een vrijblijvend gesprek aan te gaan met hen. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek bekijken zij jouw persoonlijke situatie en wensen. Vervolgens vergelijken zij vrijwel alle banken en geldverstrekkers met elkaar. Hieruit volgt een advies op maat. Plan een vrijblijvend gesprek in en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn.

Kosten

Voorwaarde is wel dat de kosten in totaal boven de actuele kostengrens van de NHG blijven. Het is de bedoeling dat alles dat daarboven valt door banken wordt gefinancierd. Deze grens ligt nu op 290.000 euro en wordt per 1 juli 2014 wordt verlaagd naar 265.000 euro. Ook gelden de inkomensnormen zoals die er nu al zijn om de lasten betaalbaar te houden. Op dit moment zijn er volgend de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ongeveer 800.000 huizenbezitters die niet kunnen verhuizen vanwege een potentiële restschuld.

Duurder

Het afsluiten van een hypotheek met NHG wordt wel een stuk duurder. In plaats van 0,85 procent wordt straks 1 procent van het hypotheekbedrag in rekening gebracht. De maatregel is een vergoeding voor de overheid voor de garantstelling.Volgens minister Blok is deze eenmalige premie in twee jaar terugverdiend doordat de NHG-rente gemiddeld lager is dan de rente op hypotheken die niet onder de NHG vallen.