“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

De redenen van meer echtscheidingen in januari

10 jan, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Januari is voor advocaten en mediators een drukke maand. Het wordt ook wel gezien als de echtscheidingsmaand. Ook dit jaar is het weer druk in januari. Onderzoekers ontdekten dat er aan het begin van het nieuwe jaar vaker wordt gegoogeld op scheiden en een feit is dat er in januari een derde vaker dan in de rest van het jaar wordt gescheiden.

Waarom gaan zoveel mensen in januari scheiden?

  1. De scheiding wordt over de feestdagen heen getild.
  2. Het nieuwe jaar is tevens een nieuw begin.
  3. Door de spanningen van de feestdagen.
  4. Tijdens de feestdagen heb je meer vrije tijd samen.
  5. Door de beruchte januaridip.

1. We tillen het over de feestdagen heen

Veel ouders kiezen ervoor om de scheiding over de feestdagen heen te tillen. Ze willen Sinterklaas en Kerst voor de kinderen niet verpesten en wachten dus tot de kerstvakantie voorbij is. Daarnaast zijn er mensen die de feestdagen als een soort relatietest zien als zij al niet tevreden zijn over hun relatie. Valt het tegen, dan kan dit het laatste zetje zijn richting de scheiding.

2. Het nieuwe jaar is tevens een nieuw begin.

Wat is een beter moment om een nieuwe start te maken dan in het nieuwe jaar. Heb je een slecht huwelijk, dan kan het begin van het nieuwe jaar een goed moment zijn om schoon schip te maken en opnieuw te beginnen.

3. Spanningen van de feestdagen

De feestdagen kunnen heel wat spanningen met zich meebrengen. Verplicht gezellig doen, bezoekjes aan schoonouders en opa en oma enz. Dit kan heel gezellig zijn, maar kan ook averechts werken. De kerstdagen zijn niet altijd even gezellig en zorgen niet voor niets vaak genoeg voor familieruzies.

4. Vrije tijd samen tijdens feestdagen

Veel mensen hebben vakantie rond de feestdagen. Dit zorgt ervoor dat je meer op elkaars lip zit dan anders. Zit je relatie al niet lekker, dan kan dit hierdoor extra opvallen. Dit kan de reden zijn waarom één van de twee uiteindelijk de knoop besluit door te hakken.

5. De bekende januaridip

De maand januari is nou niet de meest gezellige maand. Buiten is het somber. De gezellige dagen zijn voorbij en het duurt lang voor er weer wat leuks op de planning staat. We moeten weer aan het werk met alle stress van dien en daarnaast moeten die kerstkilo’s er ook weer vanaf. Allemaal redenen waarom we misschien niet allemaal op ons best zijn in januari. Dit kan misschien de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Alimentatieveranderingen

Dit jaar hebben een deel van deze januari-scheidingen waarschijnlijk al eerder plaatsgevonden. Door de verandering van de partneralimentatie die op 1 januari 2020 is ingegaan wilden vooral veel vrouwen de scheiding voor 1 januari indienen. Op deze manier konden zij nog aanspraak maken op de oude en langere partneralimentatietermijn van 12 jaar. Dit betekent in veel gevallen dat het scheidingsverzoek is ingediend, maar dat de puntjes nog wel op de i moeten worden gezet. Dit zorgt nog voor wat extra drukte bij de advocaten.

Heb je hulp nodig bij de scheiding?

Besluit je uiteindelijk te gaan scheiden, dan komt er heel wat op je af. Er moet ontzettend veel geregeld worden. Op deze site vind je alle informatie die je nodig hebt. En kom je er niet helemaal uit, dan mag je ons altijd bellen voor gratis advies!