“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meer geld voor het in goede banen leiden van vechtscheidingen

16 mei, 2014 | Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Het parlement moet meer geld vrijmaken voor het in goede banen leiden van vechtscheidingen. Dat vindt een familierechter. Veelbelovende projecten zoals het verplichte ouderschapsonderzoek en alle pilots waar één en dezelfde rechter de regie heeft over een vechtscheiding verdienen volgens de familierechter een blijvende financiering. De Tweede Kamer praat over het verbeteren van hulp bij vechtscheidingen. Ook rechters moeten hun bijdrage leveren.

Regie rechter

De familierechter pleit ervoor om één en dezelfde rechter meer regie te geven over het echtscheidingsproces. Dat proces is nu te ingewikkeld. Ouders staan bij de ene rechter voor het bepalen van de alimentatie en een andere rechter gaat over het ouderschapsplan. Dit geeft veel onrust bij de mensen.

Succesvolle aanpak

Het verplichte ouderschapsonderzoek, waarbij een deskundige het conflict onderzoekt, ouders begeleidt en advies uitbrengt aan de rechter werpt zijn vruchten af. Het blijkt dat ouders binnen dit traject veel vaker tot een schikking komen. Dit is beter voor de relatie tussen de exen, maar ook voor de betrokken kinderen. Maar ook het doorverwijzen naar een mediator bij conflicten of de ouders ondersteuning bieden tijdens de zitting dragen volgens de familierechter bij aan een betere aanpak.

Emoties

Rechters zelf zullen zich ook anders moeten gaan opstellen. Meer aandacht voor de emoties en minder de focus leggen op de formele kanten van de zaak. De familierechter van de toekomst gaat actief aan de slag met emoties in de rechtszaal.