Januari is een populaire maand om een punt achter je huwelijk te zetten. Waar men in december besluit nog even te wachten of het nog eens te proberen in verband met de feestdagen, wordt in januari de knoop doorgehakt. Juridisch dienstverlener DAS kreeg afgelopen maand twee keer zoveel telefoontjes van mensen die een punt achter hun huwelijk wilden zetten. Ook op de website van DAS werd bijna twee keer zoveel op scheidingsonderwerpen gezocht. Wij zijn op onze sites Echtscheiding-wijzer.nl en Eindesamenwonen.nl dezelfde trend.
Traditionele piek echtscheidingen
Twee maal in het jaar is een piek te zien in het aantal echtscheidingen. Na de zomervakantie en na de feestdagen gaan meer mensen uit elkaar. De spanningen lopen tijdens de vakantie en de feestdagen vaak extra op. Het valt dan extra tegen dat je het juist in deze bijzondere perioden niet fijn met elkaar hebt. Sommige stellen tillen de keuze ook bewust over deze periode heen. Meer dan een derde van alle huwelijken loopt stuk. Dit percentage stijgt afgelopen jaren.
Nieuwe wetgeving echtscheiding
Momenteel wordt er aan een wet gewerkt dat het scheiden gemakkelijker maakt. Voor getrouwde stellen zonder minderjarige kinderen wordt het in de toekomst mogelijk om bij de ambtenaar van de burgerlijke stand te scheiden. In de loop van 2015 hoeven echtparen dan niet meer langs de rechter wanneer ze willen scheiden. Daarna volgt een periode van veertien dagen bedenktijd. De ambtenaar controleert in deze periode of aan alle voorwaarden is voldaan. Als het stel bij hun wens blijft, wordt het huwelijk ontbonden. De verwachting is dat zeker zevenduizend mensen jaarlijks bij de burgerlijke stand gaan scheiden. Voor echtparen met minderjarige kinderen verandert er niets. Kinderen worden extra beschermd tijdens een echtscheidingsprocedure.
Afspraken echtscheiding
Als je ervoor kiest om via de ambtenaar te gaan scheiden betekent het niet dat je geen afspraken moet vastleggen. Ook in deze gevallen zal bijna altijd een regeling worden getroffen. Hierbij kun je denken aan de verdeling van de bezittingen, spaargeld en eventuele schulden en pensioen. Ondanks dat je het samen eens bent over de keuze om uit elkaar te gaan is het altijd verstandig hulp in te schakelen. Een echtscheidingsspecialist kan jullie adviseren hoe je het beste dingen kan regelen. Wij brengen je graag vrijblijvend in contact met een specialist.