“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meer echtscheidingen door einde crisis

12 okt, 2015 | Financieel
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Door de opleving van de economie durven meer echtparen hun echtscheiding door te zetten. De afgelopen jaren durfden veel stellen niet uit elkaar door de financiële onzekerheid die dit met zich mee bracht. In veel gevallen moest er een huis verkocht worden en de huizenmarkt zat lange tijd in een dip. Momenteel verkopen de huizen gemakkelijker, wat meer financiële zekerheid met zich mee brengt. De stap om uit elkaar te gaan is daarom kleiner geworden.

Scheiding uitstellen

Voorheen zag je bij economisch onzekere tijden juist meer echtscheidingen ontstaan. Veel stellen hadden toen een traditioneel rolpatroon waarbij de man werkte en de vrouw fulltime thuis zat. Wanneer de man werkloos thuis kwam te zitten gaf dat meer spanningen. Deze spanningen leiden tot huwelijksproblemen en in sommige gevallen tot een echtscheiding. Tegenwoordig werken in veel gezinnen zowel de mannen als de vrouwen. Wanneer één van de twee hun baan verliest heeft dit vaak niet een echtscheiding tot gevolg. Wel is er een groter gezamenlijk financieel belang wanneer er een koophuis is. Daarom zie je dat echtparen hun echtscheiding uitstellen. Ze kunnen het zich niet veroorloven om twee huishoudens te financiëren.

Maatschappelijke veranderingen

Niet alleen de opleving van de economie draagt bij aan de toename van het aantal echtscheidingen. Ook de maatschappelijk veranderingen spelen een rol. Mensen trouwen op steeds latere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een echtscheiding groter is wanneer men al eerder een relatie heeft gehad. Daarnaast blijven stellen niet langer bij elkaar omdat het “moet”. Het verstandshuwelijk verdwijnt langzamerhand, de nieuwe norm is dat je enkel bij elkaar blijft als je van elkaar houdt.

Heb je zelf ook al een tijd het plan om te gaan scheiden en wil je het nu gaan doorzetten? Onze juridische adviseurs geven je graag vrijblijvend juridisch advies. Bel ons op 0900 – 44 55 600 ( gebruikelijke belkosten ) of vul het contactformulier in.