“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Lesbisch ouderschap gemakkelijker

21 nov, 2013 | Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

De eerste kamer heeft onlangs ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven over lesbisch ouderschap. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat de vrouwelijke partner van de moeder (de duo- of meemoeder) juridisch ouder kan worden buiten de rechter om.

Juridisch ouderschap

Jaarlijks worden er ongeveer 300 tot 400 kinderen geboren bij lesbische moeders. Op dit moment is het juridisch ouderschap van de duomoeder alleen mogelijk door rechterlijke tussenkomst. Hier is altijd een advocaat bij nodig. Het is een tijdrovende en kostbare procedure.

Erkennen

Bij de nieuwe regeling kan de duomoeder automatisch juridisch ouder worden door het huwelijk, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan zij het kind erkennen. Dit is vrij eenvoudig en brengt verder geen kosten met zich mee. Is er sprake van een bekende biologische vader, dan kunnen de moeders en deze vader ook afspreken dat niet de duomoeder, maar de biologische vader de tweede juridische ouder wordt. De nieuwe regeling zal ingaan op 1 april 2014.

Familieband

Het doel van de nieuwe regeling is de familierechtelijke betrekkingen van ouders en kinderen in roze gezinnen zo goed mogelijk te regelen. Het is belangrijk dat deze kinderen kunnen opgroeien op dezelfde wijze en onder dezelfde voorwaarden als kinderen van ouders van verschillend geslacht.