“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Leger des Heils probeert zaak gescheiden vader af te kopen

12 sep, 2017 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Bas van ’t Hoff startte een rechtszaak tegen het Leger des Heils. Door hun bemoeienis kreeg hij zijn kinderen na de scheiding jarenlang niet te zien. Het Leger des Heils heeft de vader 7000 euro en een excuusbrief aangeboden, als hij het hoger beroep intrekt en verder zwijgt over deze deal. Dhr. van ’t Hoff vindt het een schande dat het Leger des Heils hier op deze manier mee omgaat. “Dit verhaal moet in de openbaarheid komen”.

Tegenwerking

Het verhaal begint in 2000. De vrouw van Van ’t Hof vertrekt samen met hun drie kinderen. Jarenlang voert hij een strijd om een goede omgangsregeling. In 2010, 10 jaar later, worden zijn twee zoons eindelijk aan hem toegewezen. Volgens Van ’t Hof heeft dit zo lang geduurd omdat instanties als Jeugdzorg en het Leger des Heils geen enkele hulp hebben geboden en contact met de kinderen zelfs hebben tegengewerkt.

Buitenspel

Als vader werd hij compleet buitenspel gezet. Helaas gebeurt dit vaker. Er zijn heel wat vaders die jarenlang geen contact hebben met hun kinderen. Van ’t Hof wil dan ook dat het Hof zich over de zaak buigt. Al is het uit principe. “Het beleid van deze instanties om één ouder buitenspel te zetten, meestal de vader, maar soms ook de moeder, richt zoveel schade aan. Dat wil ik bestrijden, voor anderen, na mij!”

Strenger

In ongeveer 5 procent van de scheidingen ontstaan er grote problemen met de omgangsregeling en ziet één van de ouders zijn/haar kind niet meer. “In totaal gaat het ongeveer om 2000 ouders per jaar die het contract met hun kind verliezen”, zo zegt hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek van de Universiteit Tilburg. “Je ziet wel een kentering, dat rechters nu strenger optreden tegen een moeder die niet meewerkt aan de omgang. Maar gezien de desastreuze uitwerking die een vechtscheiding heeft op het kind, zou de druk op de onwillige ouder nog wat steviger kunnen zijn”.

Onder toezicht

In 2007 werden de kinderen van Van ’t Hoff en zijn ex door de rechter onder toezicht gesteld. Er werd een gezinsvoogd ingeschakeld van het Leger des Heils. Deze gezinsvoogd was onprofessioneel en koos duidelijk partij voor de moeder, waardoor Van ’t Hoff zijn kinderen lange tijd niet te zien kreeg. “De gezinsvoogd heeft zich teveel gericht op het creëren van rust in de thuissituatie bij de moeder. Wij zien nu in dat deze handelswijze het risico van vervreemding van de andere ouder kan ontstaan”, zo zegt de algemeen directeur van het Leger des Heils.

Hoger beroep

Op veel fronten werd Van ’t Hoff al in het gelijk gesteld. Er is echter één punt dat door de rechter werd afgewezen. Jeugdzorg zou geen inbreuk hebben gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van hem en zijn kinderen. Tegen deze uitspraak gaat Van ’t Hoff nu in Hoger Beroep. Op 31 oktober zal dit voor komen. Jeugdzorg zit niet te wachten op dit Hoger Beroep en de negatieve publiciteit die dit met zich meebrengt en komt met het schikkingsvoorstel. “Wij hebben het voorstel gedaan om rust te creeren. Niet om de zaak in de doofpot te stoppen. Zolang de zaak bij de rechter ligt willen wij niet op de kwestie in gaan. Wij willen proberen te leren van dit soort zaken. Helaas zien wij dat met een toename van het aantal vechtscheidingen veel kinderen klem komen te zitten in de conflicten tussen hun ouders”, aldus een woordvoerder van het Leger des Heils.