“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Hoofdkantoor Raad voor de Kinderbescherming bezet
Actie in Zutphen tegen ‘omgangsonrecht

door Peter ten Cate

20 NOVEMBER 2003 – ZUTPHEN – ‘Bescherm kinderen en ouders tegen omgangsonrecht’. Dat is de boodschap op een groot spandoek van het ‘Comité tegen Omgangsonrecht’, dat vandaag in Zutphen het hoofdkantoor van de Raad voor de Kinderbescherming Directie Oost bezet hield. Het actiecomité wilde het pand niet verlaten voor het de garantie krijgt met minister Donner (Justitie) te kunnen praten. De actie werd pas later in de middag beëindigd nadat justitie het onderhoud had toegezegd.

Even voor achten vanochtend drongen actievoerende (gescheiden) ouders het gebouw aan de Nieuwstad binnen en verhinderden personeelsleden aan de slag te gaan. ‘U kunt naar huis. Er is teveel mis bij uw organisatie,’ kreeg medewerkster Esther Hakken uit Halle van een actievoerder te horen. Onmiddellijk hing het comité het spandoek aan de gevel en werden pamfletten met de tekst ‘Wegens omgangsonrecht gesloten’ achter de ramen geplakt. Ook werden publicaties opgehangen met koppen als ‘Kinderbeschermers ruïneren levens’ en droeg een actievoerder een T-shirt met de slogan ‘Ouderschap stopt niet bij een echtscheiding’. Een goede omgangsregeling is heel belangrijk voor kinderen!

De bezetting verliep vredelievend, al werden klanten van de raad en de media ‘s morgens aan de deur geweerd. Een probleem ontstond even toen een vrachtwagenchauffeur een aantal computers probeerde af te leveren. Uiteindelijk gingen de actievoerders overstag en hielpen zelfs mee bij het lossen van de kostbare lading.

Het protest werd juist vandaag gevoerd, omdat 20 november volgens actieleider Herman Schiphorst de ‘Internationale Dag van de Rechten van het Kind’ is. Het comité wil volgens Schiphorst met de actie bereiken dat de verouderde (uit 1810 daterende) wet op het omgangsrecht wordt aangepast, waardoor het contact tussen gescheiden ouders en hun kinderen wordt hersteld.

Volgens het comité zien jaarlijks zo’n 16.000 kinderen hun vader of moeder niet. Bij scheidingen verliest 28 procent van de kinderen het contact met vader; twee procent het contact met moeder. Jaarlijks ontwrichten volgens het comité ondeskundige kinderbeschermers bij scheidingen de levens van duizenden kinderen en hun ouders. ‘Kinderen en ook ouders worden door de overheid gescheiden, vaak voor het leven. Wij pikken het niet langer,’ aldus de boze gescheiden) ouders.

Een man die z’n hondje uitlaat is het roerend met de actievoerders eens. ‘Mijn tweede vrouw had negen jaar geleden een burn-out. Haar drie kinderen werden toen via de raad bij een gastgezin geplaatst. Ze heeft haar kinderen, die zelfs seksueel misbruikt zijn, daarna nooit meer teruggezien’.

Artikel uit De Stentor van 20-11-2003