“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Je vindt nooit de ware liefde!

01 nov, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

De liefde is en blijft complex. Het maakt ons blij, bang, gelukkig en soms ongelukkig. Iedereen lijkt op zoek naar die ene persoon, de ware.  Filosoof Alain de Botton is echter stellig: Je vindt nooit die ene ware!

Het tijdperk van de romantiek

Alain de botton geeft aan dat we in een tijdperk van de romantiek leven. Vroeger ontstonden relaties vooral om praktische redenen. Je had hetzelfde geloof of jullie land grenste aan elkaar, of iemand kwam uit een welvarend gezin. Maar in de loop der tijd ontstond daar de romantiek. Dit werd geintroduceerd door schrijvers en dichters. Het vinden van die ene ware liefde die perfect bij jou past. Die perfecte happily ever after! Maar bestaat dit wel?

De ware bestaat niet

De ware blijkt dus niet te bestaan. Dit heeft aan aantal redenen. Volgens Botton heeft elk karakter iets excentrieks. En als je een tijd met iemand samen bent komen deze karaktertrekken in relatie tot de ander naar voren. Je leert jezelf dus erg goed kennen en je partner zal je gaan spiegelen. Dit kan lastig zijn. Want jouw perfecte partner “hoort” jouw toch gewoon te begrijpen. Vaak begint men dan te twijfelen over een relatie. Ben ik wel echt gelukkig? Past deze persoon wel echt bij me?

Partner weg of beeld van de liefde weg?

Moeten we onze partner dan verlaten? Of moeten we ons ideaalbeeld van de liefde bijstellen? Botton geeft aan dat een andere visie van de liefde de oplossing is. Een meer pessimistische visie van de liefde kan bevrijdend werken. Niet alles hoeft perfect te zijn en twijfels zijn normaal. De perfecte partner bestaat niet, maar je moet er samen iets van maken. Elke geliefde kan jou laten frustreren, ontploffen, irriteren en teleurstellen. Andersom is dat precies zo. Zoek dus iemand die bereid is naar jou te luisteren en bereid is over jullie verschillen en kwetsbaarheden te praten. Pas dan bereik je samen wat.