“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Je gaat trouwen, vergeet je scheiding niet!

04 sep, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

Prachtige trouwjurken, gastenlijst, het zoeken naar een mooie trouwlocatie…..deze punten staan vrijwel standaard op de to do list van stellen die gaan trouwen. Wat de meeste stellen echter vergeten toe te voegen is de echtscheiding. Dit klinkt heel hard, maar het is belangrijk om zaken goed te regelen wanneer je relatie goed zit. Het is dus verstandig om hier goed over na te denken wanneer je gaat trouwen. Maar zeg nou zelf, hier heb je vaak geen zin in als je jouw droomdag aan het regelen bent.

Met “ja” begint het huwelijkscontract

Helaas worden wij dagelijks geconfronteerd met stellen die de zaken niet goed op orde hebben. “We hadden niet verwacht dat het verkeerd zou gaan dus hebben het eigenlijk nooit goed op papier gezet.” Iets wat wij vaak horen. En die gedachte is logisch. Want als je relatie goed zit moet je er ook niet vanuit gaan dat het mis gaat. Je kiest er niet voor niets voor om met elkaar te trouwen. Toch is het verstandig om het te regelen voor je in het huwelijksbootje stapt. Want nadat dat jullie “ja” hebben gezegd begint niet enkel het feest, maar gaat oof jullie huwelijkscontract in. En met dat huwelijkscontract ontstaan er wettelijke verplichtingen waar jullie aan moeten voldoen. Uiteraard zijn deze wettelijke verplichtingen afhankelijk van de huwelijksvorm waarvoor je hebt gekozen.

Advies van een notaris

De verplichtingen van een huwelijk zijn vaak verplichtingen waar je aan wilt voldoen wanneer je gelukkig bent. Maar wanneer je gaat scheiden zit je er ook aan vast. En als de scheiding niet in harmonie verloopt kan dit vervelend zijn. Niemand licht je hier van te voren over in. Tenzij je toevallig naar een notaris gaat om zaken te regelen. De notaris informeert stellen vaak goed over de zaken die vastgelegd moeten worden en waar je in elk geval over na moet denken. Wij spraken een notaris en die adviseerde een stel om niet in gemeenschap van goederen te trouwen. Het stel deed dit toch. Hij gaf toen als advies om door de jaren heen belangrijke zaken vast te leggen. Zolang alles goed gaat is er geen vuiltje aan de lucht, gaat het mis dan wordt er zelfs gevochten om een theelepeltje. Het stel gaf eerlijk aan dit niet van plan te zijn. Gaat het mis, dan zien we het dan wel…..en zo denken veel stellen. Met alle gevolgen van dien.

Achteraf baal je

Pas als het mis gaat baal je dat je het van te voren niet goed hebt geregeld. Het zijn ook geen leuke gesprekken om te voeren. Sommige onderwerpen kunnen gevoelig liggen, terwijl je juist bezig bent de mooiste dag van je leven te organiseren. Maar eigenlijk is het gek. Bij een zakelijk contract bekijk en regel je de voorwaarden ook goed. Bij een huwelijkscontract ben je geneigd deze stap over te slaan. Terwijl dit waarschijnlijk de grootste verbintenis is die je in je leven aangaat! Voeg daarom aan je to do lijst toe dat je het samen hebt over de toekomst. Bespreek met elkaar een eventuele scheiding en de gevolgen hiervan. En regel de zaken vooraf! Als dit goed geregeld is kan je je in alle rust storten op jullie sprookjesdag!