“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Huwelijkse voorwaarden moeten moderner

05 dec, 2013 | Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

De maatschappij verandert. Ook op het gebied van trouwen is er de afgelopen jaren heel wat veranderd. Mensen wonen veel langer samen voor ze trouwen. Daarnaast zijn er heel wat mensen die meerdere keren in hun leven trouwen. De huwelijkse voorwaarden die altijd werden toegepast zijn hierdoor niet meer van deze tijd.

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2011 ruim 29.000 mensen zijn hertrouwd. In 1960 ging het nog om 12.800 mensen die hertrouwden. Onlangs stelde D66, VVD en PvdA voor om het huwelijk niet meer standaard in gemeenschap van goederen te laten plaatsvinden. Nu zijn bijvoorbeeld een eerder gekocht huis of een erfenis automatisch gemeenschappelijk bezit. De politieke partijen willen dat bezittingen en schulden van voor het huwelijk niet meer standaard gedeeld worden.

Netwerk notarissen wil hier nog een stap verder in gaan. Zij noemen het voorstel een stap in de goede richting, maar willen graag dat er verschillende scenario’s in de wet worden opgenomen. Zo is het nu bijvoorbeeld het geval dat de gemeenschap van goederen precies hetzelfde omvatten bij een scheiding als bij een sterfgeval. Als dit apart in de wet wordt opgenomen, sluit dit beter aan bij de erfwet. Soms willen ouders bijvoorbeeld niet dat hun erfenis voor de helft naar de schoondochter of schoonzoon gaat. In de wet zou geregeld kunnen worden dat de erfenis pas naar de partner gaat als zoon of dochter ook overleden is.