De beslissing om te scheiden wordt veel te gemakkelijk gemaakt.
Dit vindt ruim tweederde van de Nederlanders. Drie op de tien ondervraagden vindt bovendien, dat er in Nederland te snel wordt besloten om te gaan trouwen. Verder blijkt uit het onderzoek van de Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsbemiddelaars, dat één op de drie huwelijken eindigt in scheiding. Dit aantal blijft al enige jaren min of meer stabiel. Toch verwacht zes op de tien ondervraagden, dat het aantal scheidingen per jaar in Nederland verder stijgt.
De voornaamste reden voor deze scheidingen is het uit elkaar groeien van een echtpaar, denkt zestig procent van de ondervraagden. Vijf procent denkt, dat financiële problemen de meest voorkomende reden is tot echtscheiding. Slechts één procent zegt, dat een scheiding wordt veroorzaakt door een verschil in seksuele behoeften
Mannen denken vaker dan vrouwen, dat een echtscheiding voorkomt uit overspel of verliefdheid op een ander. Dat een huwelijk financiële nadelen heeft, wordt ook vaker door mannen gedacht. Gescheiden mensen zeggen, dat vaker de vrouw dan de man het initiatief tot scheiden neemt Vijftig procent van de Nederlanders vindt het niet nodig bij elkaar te blijven voor de kinderen.
Verder denkt de helft van de ondervraagden ook, dat men nu met meer ruzie en minder respect uit elkaar gaat dan tien jaar geleden. Zestig procent vindt, dat een advocaat-scheidingsbemiddelaar de meest geschikte persoon is om een scheiding te regelen. Vijftig procent denkt, dat relatietherapie een oplossing kan zijn om je huwelijk te redden. Echter, twintig procent weigert in therapie te gaan. Tien procent van de ondervraagden zegt, dat het huwelijk niets voor hen betekent.
Voor het onderzoek werden 566 Nederlanders ondervraagd.
Bron: vFAS