“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoge naheffing gescheiden stellen

02 sep, 2019 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

De Belastingdienst begint een campagne omdat gescheiden stellen veel fouten maken bij het doen van hun aangifte. Deze fouten leiden tot naheffingen van honderden tot soms wel duizenden euro’s. Met de campagne hopen zij gescheiden stellen goed te informeren en het aantal fouten terug te dringen. De Belastingdienst adviseert gescheiden stellen om de eerste aangifte samen in te vullen. Omdat je dan nog fiscaal partner bent kan je nog eenmaal de inkomsten en aftrekposten op een gunstige manier verdelen. Ook worden er dan waarschijnlijk minder fouten gemaakt.

Steekproef gescheiden stellen

Om te onderzoeken of hun vermoeden juist was deed de Belastingdienst een steekproef onder 1800 belastingplichtigen die gingen scheiden. Zoals de Belastingsdienst verwachtte worden er veel fouten gemaakt bij het doen van aangifte en het aanvragen van toeslagen. De Belastingdienst is geschrokken van het aantal fouten. De fouten treden vooral op wanneer er sprake is van een eigen woning en wanneer er kinderen zijn. De helft van de scheidende stellen met een koophuis vult de aangifte voor de inkomstenbelasting verkeerd in. Naast de fouten bellen mensen na een scheiding vijf keer zo vaak met de Belastingtelefoon. Ook maken zij twee keer zoveel bezwaar. Dit leidt tot een hoop werk bij de Belanstingdienst.

Meeste fouten

De meeste fouten maken stellen bij de kinderopvangtoeslag en de hypotheekrente aftrek. De Belastingsdienst ziet vaak dat stellen de volledige hypotheekrente aftrekken. Ook wordt er bij co-ouderschap kinderopvangtoeslag aangevraagd zonder dat de schriftelijke afspraken van het co-ouderschap naar de fiscus gestuurd zijn. Een foute aanslag heeft soms een flinke naheffing tot gevolg. Of mensen missen juist toeslagen waar ze recht op hebben. Dit moet verbeteren en daarom start de Belastingdienst de campagne: ” Voor wie verder wil, maar niet samen”.