“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe overbrug je de tijd wanneer je nog 1 woning hebt?

18 jun, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Wanneer jullie gaan scheiden moet je een hoop regelen. Dit is niet in een dag gebeurd. Je zit dus met een overbruggingsperiode. In die periode hebben jullie vaak nog 1 woning. Hoe ga je hiermee om? Vaak zit je er niet op te wachten om nog op elkaars lip te zitten. Wij bespreken een aantal verschillende mogelijkheden.

Samen in jullie huidige woning

Kunnen jullie nog prima met elkaar overweg? Dan is het vaak geen probleem om nog even samen in de woning te blijven. Je zou wellicht beide een eigen kamer kunnen nemen als hier ruimte voor is en jullie hier behoefte aan hebben. Helaas is het voor sommige stellen ook nodig, omdat er tijdelijk nog geen andere optie is. Probeer dan in elk geval voor beide een eigen slaapplek te creëren. Wellicht kunnen jullie ook een verdeling maken van bepaalde taken/zaken zodat je elkaar niet telkens tegen het lijf loopt. Zo zouden jullie om en om thuis kunnen eten. Loopt het toch even hoog op, ga dan even het huis uit als dat mogelijk is. Maak even een wandeling, of vraag of je even bij een vriend/vriendin op visite kan. Let wel goed op wanneer jullie kinderen hebben. Het kan impact hebben als van de een op andere dag alles anders is en zij jullie ineens nooit meer samen zien. Probeer hier samen een evenwicht in te zoeken.

Andere opties voor overbrugging

Soms gaat het gewoon echt niet samen in 1 huis. Wellicht was een van jullie al een tijdje weg om op adem te komen. Het is dan verstandig als jullie naar een tijdelijke oplossing op zoek gaan. Wij bespreken een aantal opties. Uiteraard zijn ze niet allen ideaal. Maar ter overbrugging kan het soms even wat lucht geven.

Bij familie of vrienden

Een van de mogelijkheden is dat jullie gedeeltelijk slapen bij familie of vrienden. Misschien is het mogelijk om de week te rouleren. De ene week heb jij jullie huis en de andere week jullie ex-partner. Kijk of je tijdelijk bij je ouders of bij vrienden kan slapen wanneer je niet in je eigen huis verblijft. Met hun kan je ook je emoties delen. En het is fijn om wat gezelschap te hebben in deze begin periode.

Bij je nieuwe partner

Is er bij een van jullie een nieuwe partner in het spel? Wellicht kan je daar af en toe verblijven. Zoals je begrijpt valt dit niet goed bij de ex. Als je hiervoor kiest is het wel verstandig dit eerlijk te delen. Daarnaast kan het ook strubbelingen met je nieuwe partner opleveren. Jij zit nog midden in het regelen van een scheiding. Dit is een vrij hectische periode en het is wellicht niet de beste basis om “gedwongen” te gaan samen wonen.

Tijdelijk huren

Een van jullie kan een huurwoning zoeken. Dit is echter geen goedkope oplossing. Ook kan dit in sommige steden erg lastig zijn omdat je lange tijd ingeschreven moet zijn. Je moet samen goede afspraken maken over de verdeling van de kosten. Jullie hebben dan naast de huidige hypotheek/huur, ook een huurwoning die betaald moet worden.

Vakantiehuisje

We zien ook vaak dat een van de twee een vakantiehuisje huurt. Dit is vaak een goedkopere oplossing dan een woning huren omdat je gedeeltelijk nog in je eigen huis kunt. Het nadeel is dat het niet als eigen voelt en je vaak elke keer een andere plek aangewezen krijgt op het vakantiepark. Sommige hebben het geluk dat vrienden ergens een tweede huisje hebben waar je tijdelijk gebruik van kunt maken.

Kamperen

Heb je al een andere woning op het oog, maar heb je een korte periode te overbruggen? Wij horen ook wel eens dat een van de twee naar de camping vertrekt. Dit is uiteraard enkel een optie wanneer het weer het toelaat.

Overnachten in een hotel

Moet je er even voor 1 of 2 nachten uit? Dan zou je een hotel in de buurt kunnen nemen. Vaak niet de goedkoopste oplossing. Maar soms wel genoeg om even tot rust te komen voordat je weer tijdelijk teruggaat naar jullie gezamenlijke woning.