“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe kom ik de feestdagen door na een scheiding

24 nov, 2017 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Veel gescheiden ouders zien als een berg op tegen de feestdagen. Voor veel van hen zijn de feestdagen helaas helemaal niet zo gezellig. Sterker nog…soms is het behoorlijk ingewikkeld om het iedereen naar de zin te maken. Hoe kom je deze dagen als gescheiden ouder nou zo goed mogelijk door? Wij geven je een paar goede tips.

1. Maak duidelijke afspraken en een goede planning

Vaak zijn er in het ouderschapsplan duidelijke afspraken gemaakt over de feestdagen. Dit is een goede leidraad, maar daarnaast is het slim om toch even samen met de ex om tafel te gaan en alles door te spreken. Maak duidelijke afspraken en een duidelijke planning. Hierbij moet vaak ook rekening gehouden worden met opa’s, oma’s en misschien ook met nieuwe partner die ook een omgangsregeling hebben waar rekening mee gehouden moet worden. Soms is het hierdoor een hele toestand om alles rond te krijgen, dus begin hier op tijd mee.

2. Maak het niet te druk

Hoe minder er anders is dan anders hoe beter. Vooral jonge kinderen hebben behoefte aan regelmaat en rust. Maak het programma niet te druk. Sleep de kinderen niet van hot naar her en hou het overzichtelijk. Het is natuurlijk logisch dat jullie allebei de kinderen graag om jullie heen willen hebben met Sinterklaas en Kerst, maar probeer vooral in het belang van de kinderen te denken. Zo is het bijvoorbeeld helemaal geen slecht idee als de kinderen beide Kerstdagen bij de ene ouder zijn en Oud en Nieuw bij de ander. Zo bouw je wat meer rust in. En volgend jaar draai je het gewoon weer om.

3. Ineens is alles anders

Na een scheiding kunnen de feestdagen ineens best wel beladen zijn. Het zijn echt dagen waarop de nieuwe situatie zich ineens aan je op kan dringen. Probeer er het beste van te maken. Misschien helpt het om de feestdagen eens helemaal anders te vieren. Maak nieuwe tradities. Ga met familie of vrienden uit eten, bezoek een theater of bioscoop of maak een leuke citytrip. Is het een succes, dan is een nieuwe traditie geboren.

4. Details

Waarschijnlijk hebben jullie al globaal afgesproken bij wie de kinderen zijn met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Maar denk ook aan de details. Wie gaat er met de kinderen naar de intocht? Hoe laat beginnen jullie met het vieren van Sinterklaas? Wie zorgt er voor de surprise op school? En wie maakt iets voor het kerstdiner op school? Zo voorkom je een hoop stress en irritaties.

5. Dubbel

Om teveel drukte in de, toch al drukke, decembermaand te vermijden is het belangrijk om niet alles dubbel te doen. Twee keer naar een intocht is misschien wel leuk, maar maakt het wellicht onnodig druk. En is het eigenlijk wel nodig om twee keer Sinterklaas te vieren? Probeer samen een verdeling te maken die alles wat beter behapbaar maakt. Dit kan betekenen dat je dus niet ieder jaar Sinterklaas viert met je kinderen, maar om het jaar. Ook hierbij is het weer belangrijk om de belangen van de kinderen in het oog te houden en niet te handelen uit eigen belang.

6. Gun het elkaar

De feestdagen zijn een tijd van geven en krijgen. Gun je ex dan ook zijn/haar tijd en plezier met de kinderen. Je zult het samen moeten doen dus geef elkaar de ruimte. Uiteindelijk zijn het de kinderen die hier baat bij hebben.