Mensen met een goede relatie zijn gezonder en hebben een hogere levensverwachting, dan mensen met een slechte relatie. Een goede reden om ook op dit vlak een bepaalde verantwoordelijkheid bij de overheid neer te leggen. Gezond eten is al onderdeel van het overheidsbeleid, waarom een gezonde relatie dan niet. Door hier aandacht aan te besteden kunnen heel wat kosten worden bespaard.
Op zoek naar een partner
In Nederland is trouwen en samenwonen heel gewoon. Bijna 60 procent van de Nederlanders boven de twintig woont samen met een partner. We hebben behoefte aan een partner. Dit zie je ook aan de cijfers van mensen die uit elkaar zijn gegaan. Een op de drie mensen die gescheiden zijn gaat binnen een jaar weer samenwonen met een nieuwe partner. En dit klopt ook wel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het hebben van een relatie heel belangrijk is voor ons welzijn.
Gezond
Hoe beter de relatie, hoe gelukkiger we zijn. Daarnaast zijn mensen met een goede relatie gezonder. De effecten van een relatie zijn zelfs te vergelijken met de effecten van ander gezond gedrag zoals gezond eten en genoeg bewegen. Het verbreken van relaties heeft juist het tegenovergestelde effect.
Het effect van scheiden
Op het moment van scheiden brengt dit heel veel emoties met zich mee. Daarnaast heeft een scheiding vaak ook grote sociale en economische consequenties. Dit geldt niet alleen voor de partners, maar ook voor hun kinderen. Kinderen van gescheiden ouders presteren minder goed op school en hebben vaker gedragsproblemen.
Kosten scheiding
Een scheiding brengt heel wat kosten met zich mee. Niet alleen voor het stel dat gaat scheiden, maar ook voor de samenleving. Het totale kostenplaatje dat de samenleving kwijt is aan kosten voor scheiden en uit elkaar gaan komen op tenminste 2,3 miljard euro per jaar. Het gaat hier om kosten voor justitie, uitkeringen en toeslagen voor alleenstaande ouders en extra zorgkosten die ontstaan door hulpvragen tijdens en na de scheiding.
Verzuim
Maar daarmee houdt het financiële effect van scheidingen nog niet op. Het werkt nog verder door. Bijvoorbeeld in de verzuimcijfers. Het gemiddelde verzuimpercentage ligt onder gescheiden personeel 2 procent hoger dan onder niet-gescheiden werknemers. Dit is op zijn beurt weer een behoorlijke kostenpost voor werkgevers. En dan hebben we het nog niet over de mensen die door een scheiding langdurig ziek worden en bijvoorbeeld in een burn-out terechtkomen.
Drempel
Het goed houden van de relatie is dus niet alleen goed voor je eigen geluksgevoel, je gezondheid en je levensverwachting. Het is ook bevorderlijk voor de prestaties van je kinderen en je eigen prestaties op het werk. Daarnaast scheelt het de samenleving een behoorlijke bak geld als mensen besluiten te werken aan hun relatie in plaats van de knuppel in het hoenderhok te gooien. Wil je afvallen, heb je een gezondheidsprobleem of moet je meer bewegen? Dan schakelen mensen over het algemeen vrij snel hulp in. Helaas is de drempel om hulp voor je relatie in te schakelen een stuk hoger. Wordt het niet tijd dat de overheid ervoor gaat zorgen dat het voor iedereen gemakkelijker en gewoner wordt om begeleiding te vragen bij hun relatieproblemen?