“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gezin in de bijstand komt vijftig euro tekort

24 mrt, 2014 | Financieel
9,5
Klanten vertellen

1317 beoordelingen

Volgens het NIBUD komen gezinnen die moeten rondkomen van de bijstand structureel geld te kort. Het gaat hierbij om geld wat zij nodig hebben voor essentiële uitgaven.

Geld tekort

Een bijstandgezin met twee kinderen komt vijftig euro tekort voor alle essentiële uitgaven. Een gezin met drie kinderen heeft een tekort van 150 euro per maand. Hierbij is geen rekening gehouden met uitgaven voor bijvoorbeeld cadeautjes, sport en uitjes.

Bezuinigen op de uitgaven

Het Nibud ziet dat alleenstaanden, alleenstaande ouders of stellen in de bijstand het minimale kunnen betalen. Voor gezinnen met twee volwassenen en twee of meer kinderen is dat niet mogelijk. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat deze gezinnen na het betalen van de vaste lasten zullen moeten bezuinigen op bijvoorbeeld kleding en voeding. Deze mensen staan dagelijks voor moeilijke keuzes. Komt er een maaltijd of tafel of wordt er een nieuwe jas gekocht.

Bewuste uitgaven

Bijstandgezinnen moeten goed opletten wat ze uitgeven. Ze zijn mede afhankelijk van alle tegemoetkomingen en toeslagen. Daarnaast is het belangrijk dat ze geen andere persoonlijke kosten hebben, zoals schulden of extra ziektekosten. In totaal zaten er eind 2013 ruim 400.000 mensen in de bijstand.