“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ga jij naar de uitvaart van je ex?

16 mrt, 2018 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Als jouw ex nu komt te overlijden, zou je dan naar de uitvaart gaan? Bijna de helft van de gescheiden Nederlanders zou dit niet doen. Dit blijkt uit onderzoek van het GFK in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema.

Gezamenlijk ouderschap

Opvallend is dat ook veel mensen (een kwart) met minderjarige kinderen aangeven de uitvaart niet te bezoeken. Een reden die genoemd wordt om wel te gaan is gezamenlijk ouderschap. De belangrijkste reden om niet te gaan is omdat ze er geen behoefte aan hebben. Daarnaast willen mensen spanningen met de ex-schoonfamilie voorkomen.

Scheidingen en uitvaarten

Het aantal scheidingen wordt steeds groter. Dit heeft ook steeds vaker effect op uitvaarten. “Vaak geeft een ex-partner weinig problemen op de uitvaart, maar soms leidt het tot zeer gespannen situaties. Helemaal tragisch wordt het wanneer kinderen er de dupe van worden. Daarom is het belangrijk dat mensen hierover nadenken als zij scheiden. Goede afspraken kunnen ervoor zorgen dat een eventuele uitvaart zonder problemen verloopt”, zo zegt Emile de Jong, directeur van Nuvema.

Kinderen

Samen kinderen hebben is de belangrijkste reden om wel naar de uitvaart te gaan. Maar ook bij minderjarige kinderen gaat een kwart niet. Rouwtherapeuten maken zich hier zorgen over. “Een kind, minderjarig of meerderjarig, wil zijn andere ouder hierbij hebben”, zo zegt een woordvoerder van Stichting Achter de Regenboog. Rouwtherapeut Riet Fiddelaers-Jaspers geeft aan dat het voor het kind beter is als de andere ouder erbij is. “Ik raad aan alleen een andere oplossing te zoeken als de komst van de andere ouder echt zoveel spanningen veroorzaakt dat er een situatie kan ontstaan die nog schadelijker is voor een kind”.