“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Eerste kamer stemt tegen echtscheidingsnotaris

09 dec, 2011 | Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

De echtscheidingsnotaris die gemeenschappelijke echtscheidingsverzoeken waar geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn zelfstandig bij de rechtbank in kan dienen komt er niet. Nadat het voorstel op 15 maart 2011 in de Tweede Kamer is aangenomen, ging het plan op dinsdag 22 november 2011 alsnog onderuit in de Eerste Kamer.

De VVD, CDA, ChristenUnie, OSF en 50PLUS stemden voor. PvdA, SP,D66, GroenLinks en de PvdD stemde tegen. Ook de PVV stemde tegen, terwijl die partij bij de stemming in de Tweede Kamer nog voor het plan stemde. De SGP was bij de stemming niet aanwezig.

Redenen voor de PVV om er nu niet van overtuigd te zijn dat de nieuwe regeling goed afloopt en dus tegen te stemmen zijn de vrees dat een onervaren groep zich met echtscheidingen gaat bezighouden en het ‘erbij’ gaat doen en de ‘afkalving van het procesmonopolie van de advocatuur’, aldus Eerste Kamerlid Tobias Reynaers van de PVV, zo is te lezen in het stenogram van de Eerste Kamervergadering van 15 november.

De Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat (VMSN) laat in een persbericht weten dat dit een gemiste kans is om de echtscheidingsprocedure voor echtgenoten iets minder belastend te maken. Ook de KNB is teleurgesteld in het resultaat van de stemming.

Bron: Novocatie.nl