“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Onlangs werd in Utrecht onderzoek gedaan naar eenzaamheid. Wat blijkt: het aantal mensen dat zich eenzaam voelt is in de vinex-wijk Leidsche Rijn het grootst. Veel mensen voelen zich alleen. Dit komt grotendeels door scheidingen en sociale netwerken die hierdoor uit elkaar vallen.

Volksgezondheidsmonitor

In het onderzoek van de Volksgezondheidsmonitor was afgelopen maand veel aandacht voor eenzaamheid. Uit het onderzoek in Utrecht bleek dat zo’30 a 40 procent van de mensen sociaal eenzaam is. Zij missen mensen om zich heen. In de wijken Leidsche Rijn en Overvecht lag het percentage hoger.

Overvecht

Dat Overvecht hoog scoorde op het gebied van eenzaamheid viel te verwachten. In deze wijk wonen veel mensen met een lage opleiding, een slechte financiële situatie, hogere leeftijd en veel mensen met een migratie-achtergrond. Dit geldt echter niet voor vinex-wijk Leidsche Rijn. Hier wonen juist veel jonge mensen met een hoge opleiding, een goede baan en een koopwoning.

Jonge stellen

Dit soort vinex-wijken zijn gemiddeld zo’n tien tot vijftien jaar oud. Er trokken veel jonge stellen naartoe, wiens huwelijken nu zo’n beetje ten einde lopen.

Netwerk

Toen deze gezinnen samen waren bouwden zij vaak samen een vrienden- en kennissengroep op. Bij een scheiding klapt zo’n netwerk ineens uit elkaar. Je bent niet alleen je partner kwijt, maar ook een deel van je vrienden en kennissen. Daarnaast heb je in een turbulente periode als een scheiding geen tijd en energie om nieuwe vrienden te maken. Dit versterkt het gevoel van eenzaamheid.