“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Percentage echtscheidingen naar recordhoogte

12 mrt, 2012 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen


De kans op een scheiding is aanzienlijk gestegen. In 2010 was in Nederland de kans dat een huwelijk voortijdig op de klippen loopt 36,2 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kans op een scheiding was nog nooit zo groot. Het percentage is in de afgelopen 10 jaar gestaag omhooggegaan. Alleen in 2009 was er een lichte afname.

"Een deel van de stijging in 2010 kan verklaard worden door ‘opgespaarde’ scheidingen", zegt Anke Mulder, voorzitter van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators.
"In 2009 zag je dat mensen hun scheiding even opschortten, omdat zij vreesden hun huis niet kwijt te kunnen raken. Wachten tot de huizenmarkt aantrekt, lijkt nu geen nut meer te hebben. Dus besluiten mensen uiteindelijk toch uit elkaar te gaan. Maar het is giswerk of dit de hele stijging verklaart".

Amerika

"Het stijgende scheidingspercentage is een veel langere tendens", zegt familiemediator Joppe van der Poel. "We gaan Amerika achterna, met scheidingspercentages van 50 procent".

De gemiddelde huwelijksduur op het moment van scheiden neemt al tientallen jaren toe. Op dit moment hebben scheidende mensen gemiddeld 14,4 jaar huwelijk achter de rug op het moment van scheiden, eveneens een recordhoogte. Hand in hand hiermee gaat de gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden. Die neemt ook geleidelijk toe. Mannen waren in 2010 gemiddeld 45,6 jaar oud op het moment van scheiden, vrouwen gemiddeld 42,4.