“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Duomoeders erkennen kind vrouwelijke partner

01 apr, 2014 | Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

De eerste ‘duomoeders’ hebben het kind van hun vrouwelijke partner erkend. Lesbische stellen kunnen vanaf 1 april 2014 allebei juridisch de ouder zijn van het kind van één van hen, zonder dat ze daar ingewikkelde en dure adoptieprocedures voor moeten doorlopen. Deze regeling is veel makkelijker en in de meeste gevallen gratis. Gemeenten registreren de erkenning in de basisregistratie personen.

Duomoeders en de wet

Een grote meerderheid van de Eerste Kamer stemde in november in met het plan. Met de wet wordt de positie van kinderen van twee lesbische moeders zo veel mogelijk gelijk aan die van kinderen geboren in heteroseksuele relaties. Zijn de vrouwen getrouwd en zal de natuurlijke vader van het kind geen rol spelen, dan is de duomoeder gelijk aan een getrouwde vader. In alle andere gevallen kan de duomoeder het kind eenvoudig erkennen. Speelt de biologische vader wel een rol, dan kunnen de betrokkenen overleggen wie de andere juridische ouder is.

Twintig ouderparen

Homobelangenorganisatie COC Nederland meldt dat meer dan twintig ouderparen hun kinderen in tal van Nederlandse gemeenten erkennen, waaronder Nijmegen, Alkmaar, Den Haag, Wassenaar, Leiden en Zwolle.