“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Twee onderzoekers van de Universiteit van Melbourne komen met een opmerkelijk bericht. Uit hun onderzoek blijkt dat getrouwde stellen met dochters vaker gaan scheiden. Zijn de dochters de oorzaak van de scheiding?

Nederlandse stellen

De onderzoekers hielden Nederlandse stellen in de gaten. Zij keken naar trouwdatums, geboortecijfers en scheidingen. Daarnaast speelden het geslacht van de geboren kinderen en hun leeftijd een grote rol in het onderzoek.

Groter risico met dochter

De uitkomst van het onderzoek is opmerkelijk. Tot de kinderen 12 jaar zijn was het risico op scheiden gelijk voor ouders van jongens en meisjes. Op het moment dat de dochters ouder worden veranderd er iets belangrijks. Heb je een dochter tussen de 13 en 18 jaar oud, dan stijgt het risico op een scheiding. Ouders van tienerdochters hebben 5 procent meer kans te gaan scheiden dan ouders met tienerzonen.

Waarom?

De onderzoekers komen met verschillende redenen om dit verschil te verklaren. Een theorie is de sociale en culturele voorkeur voor een zoon. Van oudsher werd er meer waarde gehecht aan de geboorte van een zoon dan aan die van een dochter. Dit zou een rol kunnen spelen. Een andere theorie is dat vaders meer toegewijd zijn als zij een zoon hebben. De zoon heeft een rolmodel nodig. Hierdoor zijn vaders van zoons ook meer toegewijd aan het huwelijk. Daarnaast kunnen dochters het hun ouders in de pubertijd vrij lastig maken, waardoor de onderlinge verstandhouding slechter wordt en een scheiding op de loer ligt.

Opgroeien met ouders zus

De onderzoekers gingen nog een stapje verder. Zij onderzochten ook het scheidingspercentage van vaders die zijn opgegroeid met een oudere zus en nu dochters hebben. Bij deze groep ligt het percentage scheidingen lager. Waarschijnlijk komt dit omdat zij als kind al te maken hebben gehad met tienermeiden en de interactie in een familie met een dochter.